În situaţia în care copilul este foarte mic şi vă întoarceţi mai devreme la serviciu, ca alternativă ar fi o dădacă. Pentru început, ca să fie mai uşor copilului, lăsaţi un obiect ce vă aparţine (o eşarfă sau o bluză), pe care micuţul să îl recunoască. Acesta îl va linişti cât timp sunteţi plecată.
Acomodarea poate fi dificilă
Bebeluşii au un instinct sigur şi simt imediat dacă nu sunt în siguranţă în prezenţa unei persoane nou-venite în familie. Şi nu pentru că nu le-ar plăcea cum arată, ci pentru că ei o simt nesigură şi temătoare în prezenţa lor şi de aceea le este frică cu ea.
Trebuie să aveţi încredere în instinctele bebeluşului, dar, încă de la început, trebuie să liniştiţi şi dădaca. Munca sa nu este uşoară, trebuie să-şi demonstreze experienţa, să vă convingă. Când va rămâne singură cu copilul, în timpul zilei, bona va trebui să fie inventivă, veselă, să-i placă ocupaţia sa, să inspire încredere şi siguranţă, toate aceste calităţi fiind evaluate de părinţi foarte repede.
Testaţi dădaca înainte de angajare
Orice părinte este foarte atent la alegerea persoanei care va avea grijă de copilul său. El o angajează în urma unei recomandări sau după ce a întâlnit-o într-un anumit cerc, şi-a făcut o părere şi i-a acordat încrederea că se va descurca. Dacă micuţul este hrănit la sân şi mama sa i-a pregătit un biberon cu lapte matern, bona, chiar şi cu experienţă, va avea dificultăţi să hrănească bebeluşul cu biberonul.
Pentru a nu întâmpina probleme, este bine să testaţi dădaca două-trei seri la rând, pentru adaptare, în cazul în care doriţi să apelaţi la serviciile ei în mod regulat. Lăsaţi-o să se ocupe singură de bebeluş, explicându-i că nu este vorba despre suspiciune, dar trebuie să se facă legătura în mod natural între momentul în care ea este acolo cu părinţii copilului şi cel în care va fi singură.
Veronica Zărescu