de Veronica Zărescu
Aşa cum v-am arătat în numărul trecut, plecarea în tabără prezintă numeroase avantaje pentru cel mic şi este un mod plăcut de a-şi petrece vacanţa. Important este să faceţi alegerea potrivită. Există mai multe tipuri de tabere, pe care vi le vom detalia în cele ce urmează.
Cât mai multe activităţi diverse
Taberele clasice - sunt acele deplasări în care copilul are activităţi de recreere în aer liber, vizitează obiective turistice sau muzee, merge în drumeţii şi participă la jocuri individuale sau de echipă. Aceste tabere sunt potrivite pentru cei care se plictisesc repede şi vor să fie mereu ocupaţi. Pe lângă vacanţele pentru cei mici, organizate în România, există şi deplasări în străinătate, care le oferă posibilitatea de a explora culturi noi şi de a-şi îmbogăţi universul.
O vacanţă pe o anumită temă
Taberele tematice - sunt potrivite pentru copiii care vor să îşi îmbunătăţească performanţele într-un anumit domeniu care îi pasionează. De aceea, ei sunt motivaţi să facă acelaşi lucru o perioadă mai lungă fără să îşi piardă atenţia şi fără să se plictisească. Aceste tabere pot fi de mai multe feluri:
- sportive: în care copilul învaţă un anumit sport (tenis, înot, echitaţie, mers pe bicicletă, dans, pescuit, tir cu arcul etc.);
- de limbi străine: cel mic îşi dezvoltă abilităţile pentru o anumită limbă străină;
- artistice: de creaţie literară, de sculptură, de pictură, de modelaj în plastilină, de olărit sau de teatru;
- medievale: sunt ocazii pentru cei mici de a se transpune în alte epoci şi de a învăţa valori precum onoarea şi cavalerismul;
- de cercetaşi sau de aventură: învaţă să se orienteze cu ajutorul busolei, îşi folosesc întreaga energie pentru escaladări şi pentru tiroliană, dobândesc noţiuni de speologie sau experimentează activităţi montane cu corzi.
Prima zi departe de casă
Potrivit specialiştilor, primele 24 de ore petrecute de copil departe de casă sunt cele mai grele, deoarece pot apărea probleme de adaptare şi de anxietate. Acest lucru este însă ceva temporar. Odată început programul solicitant al taberei, el se va linişti şi se va distra. Dacă este prima deplasare departe de părinţi, ar fi bine să alegeţi o tabără care să dureze maximum o săptămână. Atenţie! Nu exageraţi cu bagajul. Puneţi-i haine potrivite pentru orice vreme, dar nu în exces şi nu uitaţi să îi daţi medicamente de prim ajutor (dezinfectant, pansamente sterile, anumite pastile), periuţă şi pastă de dinţi, săpun şi pălăriuţă de soare.