de Veronica Zărescu
Aceasta este o întrebare frecvent apărută în rândul adolescenţilor care urmează să treacă de la învăţământul gimnazial la cel liceal. „La ce îmi foloseşte să învăţ atât când sunt o mulţime de oameni care nu au şcoală şi au bani?” Această atitudine ar trebui să fie un semnal de alarmă, deoarece nu este normal ca un adolescent, aflat la început de drum, să plece în viaţă cu o astfel de gândire.
Părinţii trezesc interesul pentru cultură
De ce ajung copiii să-şi pună astfel de întrebări? Probabil că nu se mai simt motivaţi să înveţe atunci când văd că sunt atâţia oameni care obţin facil beneficii materiale din diverse activităţi, fără să aibă studii.
În acest moment, rolul părinţilor este esenţial, deoarece ei sunt singurii care-i pot trezi micuţului interesul pentru şcoală, pentru învăţătură şi pentru cultură, în general. Tinerii trebuie să înţeleagă că în viaţă nu este importantă numai partea materială, ci şi evoluţia ca individ, rolul şi statutul pe care îl are fiecare în societate şi în viaţa personală.
Studiul face parte din evoluţie
În cazul în care există o bază bună, cu o educaţie solidă, axată pe valori morale şi spirituale, atunci fiecare va şti cu adevărat cum să se bucure de roadele muncii sale şi cum să preţuiască munca şi oamenii din jur. Nu banii sunt cei care ne fac mai buni sau care definesc un om, ci caracterul, personalitatea, inteligenţa şi bunul-simţ, trăsături pe care le dobândim numai prin educaţia primită de la părinţi sau de la şcoală.
Degeaba o persoană are mulţi bani dacă nu ştie să se exprime corect, să se comporte în societate sau, cel mai important, dacă nu ştie să respecte şi să îi accepte pe cei din jurul său.
Concluzia este că şcoala este importantă pentru toţi, deoarece e o parte din evoluţia noastră ca indivizi în societate, oferindu-ne posibilitatea de a putea face alegeri.