de Veronica Zărescu
Chiar dacă vi se poate părea ciudat să vă gândiţi la o şcoală pentru copilul dumneavoastră în timpul vacanţei de vară, ideea pare a fi alegerea perfectă pentru toată lumea. Astfel, cel mic poate învăţa lucruri noi prin joacă, iar dumneavoastră staţi liniştiţi, pentru că se află pe mâini bune. În funcţie de înclinaţiile sale puteţi alege anumite tipuri de cursuri. De exemplu, şcolile de vară de cultură generală le oferă celor mici ocazia de a-şi însuşi informaţii interesante şi de a se relaxa distrându-se. De regulă, programele de vară sunt interactive şi îi implică direct în multe jocuri de echipă.
Învăţare prin joacă
Teoretic, puteţi găsi cursuri de vară pentru orice vârstă a copilului. Chiar şi la bebeluşi există numeroase oferte pentru sezonul cald, de la înot până la gimnastică sau masaj. Practic, aceste şcoli de sezon se adresează copiilor preşcolari şi şcolari, pentru că ei se află la vârsta la care mintea lor absoarbe o cantitate mare de informaţii şi ar fi bine să aibă ce descoperi chiar şi în timpul vacanţei de vară. Nu vă imaginaţi că aceste ore vor fi o pedeapsă şi că cei mici vor sta în bănci, ca la şcoală. Psihopedagogii care ţin aceste cursuri urmăresc fixarea unor cunoştinţe prin joc, într-un cadru relaxant şi bazat pe multe aplicaţii practice. Nu lipsesc proiecţiile video, muzica specifică sau pozele demonstrative. Principalele teme vizate de aceste instituţii private sunt: universul, dinozaurii, ocolul lumii, bunele maniere, lumea animalelor, cultura generală, arta sau corpul uman.
Condiţii pentru înscriere
Fiecare curs are cel puţin şase participanţi, dar nu mai mulţi de 12. Atunci când alegeţi grupa de vârstă pentru copilul dumneavoastră trebuie să ţineţi cont şi de nivelul cunoştinţelor pe care le are. De exemplu, dacă are 8 ani, este pasionat de dinozauri şi vrea să afle informaţii noi despre acest subiect, optaţi pentru grupa de 9-11 ani, ca să aibă ce învăţa, să nu se plictisească, nefiind începător în domeniu. Important de reţinut este faptul că la aceste şcoli de vară cel mic are toate materialele didactice şi rechizitele asigurate în sala de curs, costul acestora fiind inclus în preţul cursului.
De regulă, aceste programe prevăd două sau trei şedinţe săptămânale cu durata de două sau cel mult de trei ore. Instituţiile de profil propun un orar complet pentru vară, cu module diferite, de cel mult două săptămâni pentru câte o temă distinctă. Fiecare set are autonomia lui, astfel, copilul poate participa la numărul dorit de teme într-o vară. Preţul unui curs variază între 100 şi 300 de euro, în funcţie de durata acestuia şi de instituţia de învăţământ pe care o alegeţi.