de Veronica Zărescu
A deveni părinte vitreg prin căsătoria cu o altă persoană care are deja copii poate să fie un pas plin de recompense şi de împliniri. Dacă nu aveţi propriii copii, acum este momentul să vă bucuraţi de toate aspectele vieţii de părinte. Însă, dacă aveţi deja şi apare al doilea părinte, le oferiţi şansa copiilor de a învăţa unii de la alţii şi de a se integra într-o familie numeroasă. Evident că pot apărea şi probleme, însă trebuie să aveţi multă răbdare, să oferiţi înţelegere şi să lăsaţi timpul să le rezolve pe toate.
Nou-venitul este greu acceptat
În primul rând, pentru a vă înţelege bine, nu vă aşteptaţi să fiţi acceptat de la început. Copilul suferă după lipsa părintelui biologic şi nu doreşte să îi fie impuse reguli de altă persoană. Nu vă învinovăţiţi pentru acest comportament, nu aţi greşit cu nimic, doar că orice relaţie are nevoie de timp pentru a evolua natural. De asemenea, este indicat să acceptaţi faptul că cel mic încă mai speră să se întoarcă părintele său natural şi să aibă familia unită. Oferiţi-i întâi prietenia dumneavoastră. Micuţul trebuie să ştie că sunteţi o persoană pe care poate conta la nevoie, aşa că alocaţi-i timp cunoaşterii. Dacă vă consideră vinovat pentru destrămarea familiei, vă va fi mult mai greu să convieţuiţi sub acelaşi acoperiş.
Nu le cumpăraţi dragostea
Ţineţi seama de vârsta copiilor - cu cât aceştia sunt mai mici, cu atât mai repede vă vor primi în viaţa lor. În plus, acceptaţi relaţia partenerului cu fostul soţ sau cu fosta soţie, pentru că cei mici îşi doresc să păstreze comunicarea cu părintele natural şi de aceea trebuie să le permiteţi să petreacă timpul cu persoana iubită.
Puneţi pe primul loc dorinţele micuţilor. Ei au nevoie de dragoste, afecţiune şi îndrumare. Oferindu-le mereu cadouri pentru a vă accepta mai uşor nu este o idee bună, pentru că vă veţi simţi ca şi cum aţi cumpăra dragostea lor.
Comunicaţi cu partenerul!
Încercaţi să păstraţi aceleaşi reguli chiar dacă în casă a apărut un alt părinte. Acest lucru îi va ajuta pe copii să facă mai uşor faţă tranziţiei şi schimbării.
Puteţi propune activităţi noi, interesante. Pentru o mai bună acomodare din partea tuturor, încercaţi să îi obişnuiţi pe cei mici cu noi tradiţii menite să vă apropie mai mult.
Foarte important este şi să comunicaţi cu partenerul de viaţă despre rolul de a fi părinte şi despre cum ar fi bine să vă comportaţi cu micuţii sau ce aţi putea face pentru a îmbunătăţi relaţia cu aceştia.