Unii bebeluşi îşi sug degetele mai mult decât alţii, dar, într-o măsură sau alta, toţi copiii stau cu degetul în gură. Acest fapt nu este o consolare pentru părinţii îngrijoraţi că micuţul lor îşi va face un obicei urât sau că va avea o dentiţie deplasată. Suptul degetului este un gest ce apare natural la un nou-născut, indiferent de cauză: foamea, căutarea confortului sau, pur şi simplu, explorarea trupului. Aşa cum apare, obiceiul dispare, cel mai probabil, până la vârsta de 6 ani.
Jucării speciale pentru dinţi
S-a observat că, în general, copiii hrăniţi la sân nu au tendinţa de a „gusta” degetul. Aceasta se întâmplă pentru că, de obicei, hrănitul la sân satisface nevoia bebeluşului de a suge. De asemenea, copiii cărora le cresc dinţii au tendinţa de a-şi mesteca degetele sau mâinile. Gestul îi ajută să îşi liniştească presiunea din gingii. O alternativă, pe termen scurt, ar fi folosirea suzetei sau a jucăriilor speciale pentru calmarea durerilor cauzate de apariţia dinţilor.
Nu cicăliţi copilul!
Cel mai important este să nu folosiţi un mod agresiv, pentru că o să stârniţi încăpăţânarea copilului de a face ceea ce nu are voie. Măsurile de corecţie, ca de exemplu interdicţii, împunsături cu cotul pentru a atrage atenţia sau aplicarea unor substanţe rele la gust pe degete, de obicei nu dau rezultate. A trage degetul afară din gura copilului îl provoacă să fie şi mai rebel şi îl încurajează în acest obicei.
Pentru a vă fi mai uşor să „negociaţi” cu micuţul vostru ar fi bine să ţineţi seama de următoarele sfaturi:
- Nu îl faceţi pe micuţ conştient de suptul degetului;
- Nu cicăliţi copilul;
- Nu vă faceţi griji.
Copilul vă va prelua starea de anxietate, care îl va agita;
- Încercaţi să îi distrageţi atenţia cu o jucărie când începe să îşi sugă degetul;
- Recompensaţi copilul pentru a nu îşi suge degetul;
- Încurajaţi micuţul să renunţe la acest obicei într-un mod blând şi prietenos.
Veronica Zărescu