de Veronica Zărescu
Răceala şi gripa sunt două afecţiuni total diferite. În vreme ce pentru gripă există vaccin, pentru răceală este imposibil de realizat o imunizare eficientă, din cauza diversităţii virusurilor care o cauzează.
Copiii au prioritate
Vaccinul antigripal este creat în fiecare an în funcţie de cele mai frecvente tulpini de virusuri existente şi realizează o imunizare eficientă numai împotriva acestora. În acest sens, Ministerul Sănătăţii desfăşoară un program la nivel naţional, gratuit, pentru următoarele categorii de persoane:
- personalul medical sau infirmierii care au contact direct cu bolnavii;
- adulţii şi copiii cu probleme cardiace sau pulmonare;
- adulţii şi copiii cu diabet, probleme renale, anemie sau cei care au un sistem imuno-deficitar (exemplu SIDA);
- femeile însărcinate cu risc crescut pe durata sarcinii;
- copiii aflaţi în tratament prelungit cu Aspirină;
- persoanele peste 65 de ani care au diverse afecţiuni cronice.
Aceste persoane sunt mult mai sensibile decât ceilalţi şi pot avea probleme serioase în urma complicaţiilor unei gripe, cum ar fi o pneumonie, de exemplu.
Cei care nu se încadrează în categoriile de mai sus pot face vaccinul antigripal contra cost, la cerere şi numai sub supravegherea medicului. Perioada optimă recomandată pentru această injecţie este până la sfârşitul lunii noiembrie, aşa că, dacă nu prezentaţi simptome de răceală sau gripă, mai puteţi face încă vaccinul.
Cura de fructe şi legume întăreşte organismul
Virusurile care cauzează răceala şi gripa se transmit pe calea aerului, prin tuse şi strănut. Cel mai repede se răspândesc în colectivităţi, de aceea se recomandă să izolaţi copilul acasă pentru cinci-şapte zile dacă este la şcoală sau la grădiniţă. În urma prezentării la medicul de familie, acesta poate recomanda un tratament bazat pe antitermice şi antitusive. De asemenea, utilizarea şerveţelelor de unică folosinţă în locul batistelor este mai sigură pentru a nu facilita împrăştierea virusurilor.
Cel mai bine ar fi ca micuţul dumneavoastră să urmeze o cură de fructe şi legume proaspete, pentru întărirea sistemului imunitar. Există, de asemenea, în farmacii şi la plafar o ofertă variată de suplimente alimentare menite să întărească organismul în faţa afecţiunilor de sezon.