de Veronica Zărescu
Printre cele mai frecvente insecte care încep să apară acum se numără: albinele, viespile, tăunii, ţânţarii şi, mai nou, căpuşele. Aşa cum v-am prezentat în numărul trecut, copiii sunt cele mai uşoare şi atrăgătoare ţinte pentru insecte, deoarece pielea lor este mai fină, mai fragedă şi mai accesibilă decât a adulţilor. În plus, cei mici nu ştiu să se apere şi nici nu conştientizează pericolul înţepăturilor de insecte.
Deparazitaţi animalele de companie
Muşcătura sau înţepătura insectelor poate avea efecte grave asupra organismului uman, aşa că cel mai bine ar fi să preveniţi astfel de incidente. În ultimii ani s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de căpuşe în zonele urbane, unde animalele de companie, în special câinii, aduc în casă aceste insecte. Chiar şi copiii care se joacă în parcuri sau în curţi pot lua căpuşe. Iată cum vă puteţi feri locuinţa de insecte:
- inspectaţi atent copiii atunci când se întorc de la joacă;
- după o ieşire în aer liber, spălaţi imediat, cu apă fierbinte, hainele şi celelalte obiecte de uz personal care au intrat în contact direct cu iarba;
- puneţi plase de protecţie la geamuri în timpul sezonului cald;
- dacă aveţi curte, nu lăsaţi iarba să crească prea mult;
- îmbrăcaţi-i pe cei mici cu haine potrivite atunci când mergeţi în excursii. Optaţi pentru pantaloni lungi, pe care să îi băgaţi în adidaşi şi legaţi părul în coadă;
- deparazitaţi extern animalele de companie;
- nu depozitaţi lemnele de foc lângă casă;
- nu staţi direct pe iarbă atunci când mergeţi la un picnic;
- evitaţi zonele cu multă iarbă şi tufişuri;
- folosiţi insecticide pentru iarbă şi pentru vegetaţia din curte.
Nu atingeţi cu mâna căpuşele!
Dacă găsiţi o căpuşă pe animalul sau pe copilul dumneavoastră atunci când se întoarce de la joacă, nu intraţi în panică. Folosiţi o mănuşă sau un şerveţel ca să nu o atingeţi cu mâna şi îndepărtaţi insecta cu o pensetă. Nu omorâţi căpuşa, ci depozitaţi-o într-o pungă pe care o sigilaţi şi o aruncaţi la gunoi! După ce aţi scăpat de ea, spălaţi zona respectivă cu apă şi cu săpun şi aplicaţi o soluţie antiseptică.
Sfat! Anunţaţi medicul dacă micuţul dumneavoastră a fost muşcat de o căpuşă.