de Veronica Zărescu
Vacanţa mare este momentul mult aşteptat de copii pentru programul lejer, distracţia în aer liber, călătorii şi tabere şcolare. Totuşi, a pleca departe de cei dragi este un moment dificil şi foarte important pentru copil. De aceea, decizia trebuie să îi aparţină în totalitate.
Cei mici învaţă să se descurce singuri
Părinţii trebuie să se hotărască întâi dacă micuţul este pregătit pentru o aventură în tabără şi după aceea să îi expună situaţia. Cel mic nu trebuie forţat şi e bine să fie informat în totalitate (cu cine va pleca, câte nopţi va dormi acolo, ce activităţi va avea şi cu ce se va deplasa). Orice neconcordanţă între spusele părinţilor şi programul din tabăra şcolară îl poate speria.
Deşi este destul de greu pentru un părinte să îşi lase „puiul să îşi ia zborul”, trebuie ţinut cont de avantajele unei astfel de ieşiri. În tabere, copiii învaţă să relaţioneze unii cu alţii, sunt nevoiţi să se descurce singuri în anumite situaţii şi devin mai încrezători în forţele proprii.
Aceste vacanţe alături de colegi sunt şi oportunităţi de cunoaştere. Există mai multe feluri de tabere, cum ar fi cele tematice - timp de câteva zile se organizează activităţi pe un anumit domeniu - sau tabere de aventură, pentru explorarea mediului înconjurător. Astfel de ocazii sunt foarte importante şi utile pentru cei mici, deoarece îi ajută să vadă şi să experimenteze practic ceea ce au învăţat şi ceea ce li s-a predat la nivel de teorie în şcoală sau în grădiniţă.
Primele 24 de ore, cele mai dificile
Se consideră că primele 24 de ore petrecute de copil departe de casă sunt cele mai grele, deoarece pot apărea probleme de adaptare şi de anxietate, dar acest lucru este doar ceva temporar. Odată început programul taberei, cel mic se va mai linişti şi va începe să se distreze.
Dacă este prima sa deplasare departe de părinţi, ar fi bine să alegeţi o tabără care să dureze cel mult o săptămână.
Nu exageraţi cu bagajul. Puneţi-i haine potrivite pentru orice vreme, dar nu în exces ca număr şi nu uitaţi să îi daţi medicamente de prim ajutor, dezinfectant, pansamente sterile, periuţa şi pasta de dinţi, săpun şi şapcă sau pălăriuţă de soare.
Foarte important este ca înainte de plecare să vă asiguraţi că cel mic este sănătos şi să informaţi cadrele didactice care îl însoţesc dacă este alergic la vreun aliment sau la înţepături de insecte.