de Veronica Zărescu
Dacă sunteţi mămica unui viitor boboc de clasa I, nu trebuie să aşteptaţi prima zi de şcoală pentru a afla de ce are nevoie şcolarul la început de drum.
Cereţi sfatul învăţătoarei
Dacă aţi verificat listele afişate la avizierul şcolii aţi aflat, probabil, şi clasa în care a fost repartizat copilul dumneavoastră. Aşa că puteţi lua legătura cu viitoarea învăţătoare a celui mic, pentru a afla necesarul rechizitelor pentru primul an de şcoală.
Este nerecomandabil să faceţi cumpărăturile fără sfatul cadrului didactic, pentru că puteţi omite ceva sau, dimpotrivă, să luaţi prea multe rechizite.
De reţinut este faptul că pentru completarea dosarului de înscriere depus în primăvară este nevoie de fişa de evaluare psihopedagogică, întocmită de personalul grădiniţei pe care a frecventat-o copilul şi de o adeverinţă eliberată de medicul de familie, în care să fie menţionate vaccinurile făcute de acesta, eventualele boli cronice existente şi recomandarea că este apt pentru a merge la şcoală.
Uniforma, stabilită prin regulament intern
Fiecare unitate de învăţământ are stabilită, prin regulament intern, mai ales pentru clasele primare, o ţinută adecvată pentru cursuri. Pentru informaţii legate de uniforma copilului puteţi contacta secretariatul şcolii sau să verificaţi dacă este afişat ceva la avizier. De regulă, se recomandă un model şi o combinaţie de culori pe care fiecare părinte le poate executa unde doreşte. De cele mai multe ori, şcoala are deja un contract cu o firmă care execută modelul respectiv şi le puteţi lua de-a gata (cu eventuale retuşuri în raport cu dimensiunile copilului). Uniforma este alcătuită din cămaşă (brodată cu iniţialele şcolii respective), pantalon şi sacou la băieţi sau sarafan ori rochiţă la fete. Pentru fiecare şcolar este nevoie şi de o rezervă. Astfel, la băieţi se recomandă să aibă cel puţin două perechi de pantaloni şi trei-patru cămăşi, iar la fete, două sarafane sau rochiţe.
Ideal este să comandaţi uniforma cât mai aproape de începerea şcolii (şi chiar să lăsaţi o rezervă la tiv), pentru că cel mic poate creşte câţiva centimetri chiar şi într-o lună şi vă puteţi trezi în prima zi de şcoală că hainele i-au rămas deja mici.