de Claudia Tarţa
Atingerea - un gest atât de simplu, încărcat de semnificaţie. Ne poate face fericiţi, ne poate linişti sau chiar însănătoşi, iar nou-născuţii sunt creaţi parcă pentru a fi mângâiaţi, ţinuţi în braţe şi dezmierdaţi. Parcă nu te saturi niciodată să faci aceste gesturi în relaţia cu ei.
Declanşează o stare de bine
Atingerea are efecte benefice asupra bebeluşilor şi, în definitiv, asupra oricui, pentru că prin stimularea circulaţiei realizată prin masaj se creează acea stare de bine, de siguranţă, de linişte. S-a demonstrat că prin mângâiere creierul este solicitat să elibereze în sânge mai multe endorfine. De aceea, când mama îşi îmbrăţişează copilul după ce acesta s-a lovit şi-l sărută spunându-i că-i va trece durerea, atunci chiar aşa se întâmplă datorită eliberării endorfinelor, considerate anestezici naturali.
Cercetătorii francezi au ajuns la concluzia că şi la copiii obişnuiţi cu atingerea se observă că devin mult mai liniştiţi şi mai puţin agresivi decât cei care nu sunt familiari cu această modalitate de comunicare.
Nimic nu se compară cu mângâierea părintească
Mama care-şi strânge copilul în braţe şi-şi exprimă dragostea şi grija faţă de el îl ajută în a-şi dezvolta încrederea în lumea înconjurătoare, fundamentând totodată concepţiile despre sine. Îmbrăţişarea părintească pe care o primeşte cel mic atunci când pleacă de acasă îi oferă, parcă, libertatea unei personalităţi bine conturate, puternice, independente.
Atingerea nu este un simplu contact fizic cu pielea. Ea are o influenţă emoţională profundă, ajungând la cele mai adânci valori ale firii noastre. O singură atingere poate schimba complet starea unei persoane, aşa cum o mână prietenească pe umăr poate normaliza ritmul bătăilor inimii.
Copiii obişnuiţi cu atingerea şi cu mângâierea cresc frumos şi sunt mai energici, mai sensibili şi dorm mai bine. Aceasta este minunea atingerii cu care trebuie să-i obişnuim pe copiii noştri!