Main menu

header

   „Tu nu auzi să fii cuminte?” Aşa este, uneori se poate să fie adevărat, iar micuţul dumneavoastră să nu audă. Unii copii au o secreţie mai mare de ceară la nivelul urechii, motiv pentru care se pot forma dopuri de ceară. Acestea pot îngreuna auzul micuţului sau pot genera infecţii la nivelul urechii, complicaţii ce pot duce chiar la pierderea auzului.
    Nu folosiţi beţişoarele cosmetice! Încă din primele zile de viaţă, urechea bebeluşului începe să secrete ceară. La recomandarea medicilor, aceasta se curăţă numai cu colţul prosopului după baie, uşor, fără să creaţi vreun disconfort micuţului. Folosirea beţişoarelor pentru ureche este interzisă de specialiştii ORL, care precizează că, o dată cu răsucirea beţişorului, secreţia de ceară este împinsă înapoi, se întăreşte şi formează o barieră către exterior.

Mergeţi periodic la ORL-ist
    Se pun câteva picături de apă oxigenată în ureche pentru a înmuia dopul. Dacă nu este foarte întărită, ceara se va topi şi se va elimina spre exterior. Dacă nu cedează, atunci este necesară intervenţia unui medic ORL-ist, care va curăţa urechea cu ajutorul unui dispozitiv ce funcţionează pe bază de presiune sau prin absorbţie. Important este să nu neglijaţi această problemă, care, odată apărută, poate determina complicaţii şi poate duce chiar la pierderea auzului. Nici să nu vă gândiţi să rezolvaţi problema singuri acasă, forţând urechea cu beţişor sau cu apă cu presiune, pentru că puteţi perfora timpanul copilului şi această situaţie duce la handicap de auz permanent, pentru că timpanul nu mai poate fi refăcut. Aşadar, mergeţi periodic la control cu copilul, pentru a vă asigura că are urechile curate şi auzul bun.
Veronica Zărescu