de Veronica Zărescu
Potrivit legislaţiei în vigoare, copiii cu vârsta de până la 18 ani au calitatea de asigurat în România şi beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege. În momentul în care ieşiţi pe poarta maternităţii, copilul trebuie să fie înscris deja pe lista medicului familiei dumneavoastră. Asta pentru că el trebuie vizitat la domiciliu şi supravegheat îndeaproape, mai ales în primul an de viaţă. Ar fi bine ca medicul care se va ocupa de bebeluş să aibă specializare în pediatrie, pentru a putea recomanda tratamente specifice bolilor copilăriei.
Vizite acasă în primele luni
Din lipsă de informare sau din cauza unui număr insuficient de specialişti, la noi în ţară copiii sunt, de cele mai multe ori, trataţi de medicul de familie şi nu de un pediatru. Nu este greşit, pentru că multe afecţiuni pot fi diagnosticate cu uşurinţă şi de medicul de familie, dar pot interveni drumuri şi formalităţi suplimentare atunci când este vorba despre o boală specifică a copilăriei.
În primele luni, medicul de familie ar trebui să vină şi acasă pentru problemele de sănătate ale bebeluşului. Dacă nu se întâmplă acest lucru, atunci trebuie să vă programaţi la cabinet şi să mergeţi cu copilul la consult. Unii părinţi preferă să meargă direct la un cabinet privat cu cel mic, evitând astfel aşteptarea unei programări, cozile de la uşa cabinetului şi birocraţia ulterioară unei trimiteri medicale.
Sfat! Până la împlinirea vârstei de 1 an, copiii au prioritate la consult, aşa că nu trebuie să aşteptaţi la uşa cabinetelor medicale.
Vaccinări gratuite
Dacă nu vă permiteţi financiar un consult privat, e bine să ştiţi că aveţi unele avantaje dacă mergeţi cu copilul la medicul de familie. Astfel, puteţi primi o reţetă gratuită sau compensată pentru cel mic, copilul beneficiază de trimitere gratuită către un specialist atunci când este cazul şi aveţi dreptul să solicitaţi un set de analize gratuite o dată pe an. De asemenea, întreaga evoluţie medicală a copilului va fi notată în fişa sa personală, iar copilul va beneficia de vaccinări gratuite, potrivit programului naţional în vigoare.
În numărul viitor al revistei noastre vă vom detalia cum trebuie să procedaţi în momentul în care copilul are nevoie de asistenţă medicală.