Main menu

header

de Claudia Tarţa

Dorinţa de a deveni mamă trebuie să vină din interior, din suflet. Nu poţi face acest lucru doar pentru că „aşa trebuie”, la presiunea familiei sau pentru că nu s-au folosit metode contraceptive. Nici ideea de a face un copil ca „să nu fiu singură la bătrâneţe”, dar care creşte mai mult cu bunicii sau cu bonele nu este potrivită.

Întrebări pentru toată viaţa
„Mamă din obligaţie”. Acestea au fost cuvintele unei adolescente în timp ce-şi descria relaţia cu mama sa. Este trist că doar în câteva cuvinte poţi descrie relaţia cu mama - persoana care se presupune că îţi este aproape întotdeauna şi pentru care cuvintele nu ar trebui să fie suficiente pentru a descrie ceea ce simţi. Această adolescentă se va întreba toată viaţa dacă a fost iubită şi dorită de mamă sau pur şi simplu a fost un accident venirea sa pe lume şi a beneficiat de prezenţa mamei din obligaţie. Aşa se explică decizia copilei de a pleca de acasă la o vârstă fragedă cu un bărbat care i-a oferit atenţia şi vorbele de care avea atâta nevoie.

O decizie extrem de importantă
De ce aducem pe lume copii dacă nu-i dorim? De ce nu gândim înainte de a da viaţă, de a aduce un suflet pe pământ la ceea ce dorim cu adevărat de la noi şi de la cei din jur? Este esenţial ca în momentul în care aduci pe lume un copil să ştii ce te aşteaptă, să ai toate informaţiile necesare, să te pregăteşti fizic şi psihic pentru ceea ce va urma, deoarece nu se reduce totul la un proces fiziologic ce-ţi oferă plăcere, ci la responsabilităţile ce-ţi revin, şi nu numai, o dată cu naşterea. Ce putem oferi copiilor pe care-i aruncăm într-o lume în care trebuie să lupte pentru supravieţuire, pentru evoluţie? Cum poate umple acest gol din sufletul unei adolescente o tânără mămică? Cum poţi şterge lacrimile de pe obrajii săi în timp ce spune că ar da orice ca mama să fie lângă ea? Foarte greu poţi şterge din ochi tristeţea unui copil care nu s-a simţit niciodată iubit sau dorit, aşa că este esenţial să fim responsabili în momentul în care hotărâm să aducem un suflet pe pământ.