de Claudia Tarţa
Ce ne defineşte ca oameni? Ce ne diferenţiază de celelalte animale care trăiesc alături de noi? Ar fi multe de prezentat, dar vom pune accentul pe bogăţia spirituală a sufletului nostru. Aici putem include valorile care se transmit din generaţie în generaţie, de la bunici la părinţi, la copii şi la nepoţi. Important este să învăţaţi copiii ce este empatia, iubirea, înţelegerea şi comunicarea între oameni. Este absolut necesar să ştie ce e bine şi ce e rău, să cunoască bunele maniere şi să fie receptivi la nevoile celor din jur.
„Nu ai cercei, nu exişti”
„Nu ai cercei, nu exişti”. Acestea au fost vorbele unei fetiţe din clasa a IV-a adresate altei colege, care a mers acasă supărată pentru că nu a înţeles ce a vrut colega sa să-i transmită. Întrebarea pe care i-a adresat-o mamei a fost: „Cum adică nu exist dacă nu am cercei?”. Totul a fost lămurit, iar fetiţa a înţeles că nu cerceii sunt cei mai importanţi în viaţă. Afirmaţia „nu ai cercei, nu exişti” spune foarte multe despre fetiţa respectivă şi despre educaţia primită de ea acasă. Înseamnă că totul în jurul ei se reduce la bunuri, la posesiuni, la faptul că ea trebuie să arate ceva palpabil celor din jur pentru a se simţi importantă.
Viaţa înseamnă mai mult decât bani şi bijuterii
Dacă pentru fetiţa cu cercei, la vârsta de 9-10 ani, totul se reduce la ce îmbracă sau la ce accesorii poartă, înseamnă că în adolescenţă va deveni prioritar să-şi găsească un partener care are bani şi maşini scumpe. Oare chiar trebuie să trăim doar la nivel material? Cum rămâne cu preocupările legate de caracterul, personalitatea, acele trăiri, sentimente, gesturi, realizări personale ce ne definesc şi ne diferenţiază de celelalte animale? Viaţa nu înseamnă numai bani, bunuri şi accesorii, ci să simţi, să iubeşti, să înveţi, să vezi, să admiri, să comunici... Asta ar trebui să înveţe copiii în primii ani de existenţă, pentru a şti cum să reacţioneze când le va lipsi suportul material în viaţă. Banii acum îi ai, dar mâine pot dispărea, însă valorile sufletului ne însoţesc pe tot drumul vieţii! Asta ar trebui să ştie copiii noştri încă din fragedă pruncie.