Main menu

header

- A avea o surioară este un moment foarte important în viaţă şi trebuie tratat ca atare

  Faptul că o să mai vină pe lume un copil îl îngrijorează teribil pe cel mic. Îşi vede părinţii ocupaţi cu pregătirile şi se teme că ei nu vor mai avea timp şi pentru el. Obişnuit să fie centrul atenţiei, el îşi vede „poziţia” ameninţată. Tocmai de aceea nu este de ajuns ca mami şi tati să fie pregătiţi pentru bebeluş. Şi copilul trebuie să fie gata să-l accepte. Important este să discutaţi cu el despre sarcină, să îi arătaţi că-l iubiţi la fel de mult în continuare şi să-l implicaţi în îngrijirea nou-născutului. Va trebui să-i explicaţi despre sarcină în termenii pe care îi înţelege.
  Dacă aveţi un copil de 3 sau 4 anişori, s-ar putea ca el să nu înţeleagă foarte bine noţiunea de timp, deci degeaba îi spuneţi că frăţiorul sau surioara va veni peste nouă luni. Mai bine raportaţi-vă la o perioadă pe care cel mic o cunoaşte, cum ar fi un anotimp şi spuneţi-i că bebe va veni la primăvară, când va fi iar soare şi cald, sau la iarnă, când o să ningă. Dacă pare interesat de viitorul frăţior, îi puteţi încuraja interesul printr-o mulţime de activităţi.
  Gândiţi-vă împreună la un nume, arătaţi-i poze de când era el însuşi bebeluş, luaţi-l în vizită la prietenii care au bebeluşi sau luaţi-l la ecograf ca să-şi poată vedea încă de pe acum frăţiorul. Chiar dacă îl aşteaptă cu nerăbdare, momentul naşterii îl va speria. Mami şi tati îl vor lăsa singur pentru câteva zile, ba, mai mult, s-ar putea să afle că mami este la spital, ceea ce pentru el înseamnă că este bolnavă. Va trebui să-l pregătiţi şi pentru acest moment. Explicaţi-i ce se va întâmpla, cine va sta cu el şi asiguraţi-l că nu îl veţi abandona şi că vă veţi întoarce la el imediat ce puteţi.

  Un model pentru bebeluş
  Chiar dacă fiecare sarcină o să dureze mult mai mult, lăsaţi copilul să aibă grijă de bebe dacă asta îşi doreşte. Are ocazia astfel să interacţioneze cu frăţiorul şi să-şi creeze o relaţie cu el. Totuşi, cei mai mulţi copii nu prea se arată interesaţi de noul frăţior. Îşi satisfac curiozitatea în primele zile, apoi îl uită complet. Nu vă îngrijoraţi, e normal. Aşa cum uită repede jucăriile de care a fost îndrăgostit timp de câteva zile, la fel se întâmplă şi cu bebeluşul. Nu-l forţaţi să se apropie de el mai mult decât simte nevoia.

Veronica Zărescu