de Veronica Zărescu
În zilele călduroase, dezvoltarea bacteriilor este favorizată de temperaturile crescute, iar alimentele pot fi contaminate mult mai uşor decât în restul anului. Intoxicaţia alimentară apare în urma consumului de alimente gătite în condiţii improprii sau de fructe şi legume nespălate. O astfel de afecţiune durează cam trei zile, dar se poate prelungi mai mult decât atât, în funcţie de bacteria responsabilă, de gravitatea intoxicaţiei şi de rezistenţa imunitară a copilului.
Simptomele pot apărea imediat
Primele semne ale bolii pot să apară chiar după câteva minute de la consumul alimentului contaminat. Perioada de incubaţie este, în general, cuprinsă între 12 şi 48 de ore, iar primele simptome ale intoxicaţiei alimentare sunt: vomă, dureri abdominale, diaree, balonare şi crampe. În unele cazuri mai grave pot apărea: febra, frisoane, dureri musculare, scaun cu sânge şi stări de epuizare. În primele zile, medicii recomandă să nu se administreze medicamente antidiareice sau antivomitive, deoarece diareea şi voma ajută la eliminarea bacteriilor din organism.
Dacă starea copilului se agravează, atunci medicul poate prescrie un tratament cu antibiotic. Pe durata bolii se consumă mâncăruri uşoare, cum ar fi: supe, pilaf, piure de morcovi sau banane. Se bea doar ceai calmant şi apă.
După câteva zile, se revine treptat la o alimentaţie normală, fără să-i daţi încă celui mic lapte, fructe şi legume crude. Acestea pot fi consumate abia după ce intoxicaţia a fost complet vindecată.
Spălaţi bine orice puneţi pe masă!
Pentru a evita intoxicaţiile alimentare, spălaţi bine fructele şi legumele înainte de consum şi fierbeţi bine carnea în supă sau în mâncare. Dacă sunteţi în vacanţă, mergeţi numai la terase sau restaurante autorizate, unde sunteţi siguri de calitatea alimentelor şi de modul de preparare.
Verificaţi întotdeauna termenul de valabilitate al semipreparatelor şi al celorlalte alimente, iar dacă produsul vi se pare că nu arată corespunzător, nu-l achiziţionaţi chiar dacă se încadrează în perioada de valabilitate. Garanţia trecută pe eticheta produsului se referă la durata de valabilitate a acestuia dacă este transportat, depozitat şi expus în condiţii optime.