Main menu

header

de Veronica Zărescu

Din ce în ce mai multe mămici folosesc cuptorul cu microunde ca pe un mijloc comod de a găti, de a încălzi sau de a dezgheţa alimentele. Este bine de ştiut faptul că microundele sunt o formă de energie electromagnetică generată electronic. Atunci când aceste unde penetrează alimentele produc o rotaţie internă a moleculelor de apă din interiorul produsului procesat. Această rotaţie determină o frecare între molecule, iar rezultatul este creşterea rapidă a temperaturii.

Distruge vitaminele din mâncare
Există studii clinice, puţine la număr, ce-i drept, care se referă la calitatea alimentelor după procesarea la microunde. Toate acestea au evidenţiat nocivitatea procesului de încălzire la microunde. Unul dintre studii explică mecanismul descompunerii şi degradării vitaminelor B12, C şi E din alimentele încălzite în acest tip de cuptor. Cercetările efectuate de specialişti pun în evidenţă efectele neurologice pe care le au alimentele alterate cu radiaţie magnetică, adică la microunde. De asemenea, potrivit unui studiu, încălzirea laptelui matern la microunde distruge anticorpii din acesta.

Scade nivelul hemoglobinei
Un studiu efectuat la o clinică din Elveţia a analizat comparativ analizele de sânge ale unor pacienţi care au consumat regulat alimente procesate în cuptorul cu microunde, precum şi cele ale unor persoane care au consumat alimente preparate convenţional. Astfel, nivelul hemoglobinei a scăzut semnificativ după ingerarea alimentelor încălzite la microunde, iar leucocitele (globulele albe) au crescut ca număr. De asemenea, microundele au afectat structura proteinelor serice. Rezultatele studiilor nu sunt însă convingătoare şi nici nu demonstrează clar în ce fel microundele afectează sănătatea.
Ceea ce nu poate nega nimeni este faptul că acest aparat este foarte practic şi comod şi permite încălzirea rapidă a preparatelor, situaţie foarte convenabilă în cazul în care aveţi copii.