Main menu

header

de Veronica Zărescu

Mai mari, mai responsabili şi mai curioşi, copiii noştri se pregătesc să treacă pentru prima dată sau, din nou, pragul şcolii. La fel ca şi onomastica, prima zi de şcoală este specială în fiecare an şi marchează un pas important pe drumul vieţii. De aceea trebuie să îi acordaţi o atenţie deosebită şi să pregătiţi întreaga familie pentru acest eveniment. Cel mai important este să vă luaţi liber şi să fiţi alături de copil la serbarea de început de an şcolar, să îl încurajaţi şi să îl susţineţi.

Ultimele pregătiri, pas cu pas
Pentru a acorda importanţa cuvenită începerii şcolii este bine să discutaţi şi să hotărâţi în familie ce trebuie făcut. Dacă este vorba despre primul an şcolar, atunci cumpăraţi din vreme un minimum necesar de rechizite, cum ar fi: ghiozdan, penar, stilou, creioane, radieră, un caiet tip I şi unul de matematică. Cel mai bine ar fi să vă bucuraţi împreună de cumpărarea rechizitelor şi să le organizaţi din vreme acasă.
Uniforma şcolară trebuie cumpărată, spălată, călcată şi pregătită pe umeraş.
Stabiliţi de comun acord cu cel mic ora de culcare şi de trezire, pentru a se obişnui cu noul program. Nu uitaţi de pachetul cu mâncare, care ar fi bine să conţină alimente uşor de consumat şi care să nu păteze, cum ar fi: un măr şi un sandviş cu şuncă sau caşcaval sau un pachet de biscuiţi simpli şi o banană.
În cele mai multe şcoli există dispozitive cu apă plată pentru copii, dar ca să fiţi siguri că cel mic nu va suferi de sete pentru că îi este ruşine să îşi ia singur, mai bine puneţi-i o sticluţă cu apă în ghiozdan. Nu uitaţi de batistuţă sau un pachet de şerveţele şi, poate un obiect drag de acasă, cum ar fi o poză de familie, jucăria preferată (dacă este mică) sau o mică iconiţă, pentru a-l face pe copil să se simtă iubit şi păzit.

Sprijiniţi-l şi staţi aproape
Treziţi blând copilul, iubiţi-l, încurajaţi-l şi faceţi în aşa fel încât să se simtă mândru că este şcolar. Ajutaţi-l să se spele şi să se îmbrace şi ţineţi-vă în frâu, pe cât posibil, emoţiile pentru a nu-l agita mai mult decât este el deja.
Chiar dacă pare demodat, buchetul de flori are rolul de a da o semnificaţie deosebită acestei zile din viaţa şcolarului. Porniţi veseli către şcoală şi respectaţi starea de spirit a copilului: dacă doreşte să vorbească, ascultaţi-l, dacă nu, respectaţi-i tăcerea.
După festivitatea de deschidere, elevii vor merge în clasă însoţiţi de învăţătoare şi de colegi.