de Veronica Zărescu
Pe lângă povara programului şi a regulilor şcolii, copilul se confruntă zilnic şi cu greutatea ghiozdanului. Încă din clasa I, elevii duc în spate zi de zi manuale, culegeri, caiete şi penare care mai de care mai grele şi mai voluminoase. Unele şcoli pun la dispoziţia copiilor dulăpioare, unde pot depozita obiecte pentru activităţile practice, cum ar fi blocul de desen, borcănelul cu apă pentru pictură, acuarelele, lipiciul, foarfeca şi chiar pantofii sport. Chiar şi aşa, ghiozdanul cântăreşte cel puţin câteva kilograme, greutate care apasă la propriu pe umerii şi pe coloana micuţului. În sezonul rece, se mai adaugă şi povara hainelor groase şi a încălţărilor de vreme rea, aşa că trebuie respectate câteva reguli de bază.
Trebuie să aibă cel mult 15% din masa corporală
Mărimea ghiozdanului trebuie să fie adaptată dimensiunilor şi formelor anatomice ale copilului. El nu trebuie să care mai mult de 10%-15% din greutatea sa, pentru a nu avea probleme cu spatele.
Alegeţi bretele căptuşite, pentru mai mult confort şi reglaţi-le astfel încât să se potrivească umerilor şi să ţină copilul drept. Învăţaţi copilul să îşi aranjeze rechizitele în ghiozdan în aşa fel încât să repartizeze în mod egal greutatea acestora. Şcolarul trebuie să ducă ghiozdanul pe ambii umeri, nu doar pe unul singur, pentru a preveni deformarea coloanei vertebrale. Optaţi pentru cumpărarea apei plate în clasă, pentru a evita încărcarea bagajului zilnic cu cel puţin jumătate de litru de apă.
O soluţie ar fi alegerea unui ghiozdan troler, dar acesta va pune probleme la coborârea şi la urcarea scărilor şi a bordurilor şi la traversarea gropilor din asfalt. Copilul va fi nevoit să ridice de multe ori ghiozdanul de pe pământ până la şcoală, iar coloana vertebrală va fi la fel de solicitată.
Nu ezitaţi să duceţi dumneavoastră ghiozdanul copilului ori de câte ori aveţi ocazia. Se poate considera acum un moft sau răsfăţ, dar pe viitor sigur nu va avea probleme cu spatele din acest motiv.