Dansul este un sport de care sunt atrase mai multe fetiţele decât băieţii. Poate fi început încă de la 4 ani, vârstă la care copilul poate înţelege muzica şi poate executa mişcări de dans. O şedinţă pe săptămână este suficientă la această vârstă, având în vedere că dansul solicită mult coloana vertebrală. Dansul este o disciplină foarte riguroasă, dar care ajută la formarea unei ţinute armonioase. Acest sport ar putea avea şi dezavantaje dacă se exagerează cu antrenamentele, cum ar fi durerile de spate sau chiar deformarea coloanei vertebrale.
Voleiul dezvoltă abilitatea şi supleţea
Voleiul e un sport clasic, pe care copilul îl poate începe de la vârsta de 7-8 ani. Ca toate sporturile de echipă, antrenamentul ar trebui să fie o dată pe săptămână şi pot apărea câteva deplasări pentru meciurile din week-end. În afară de coordonare, voleiul va dezvolta abilitatea şi supleţea. Problemele medicale apărute în urma practicării voleiului sunt foarte rare. Ele sunt constatate, în special, la nivelul degetelor, al genunchilor sau al spatelui şi apar numai în cazul unei practici intensive.
Tenisul creşte îndemânarea, coordonarea şi rezistenţa
Tenisul e un sport uşor de practicat între prieteni, în familie sau în cadrul unei competiţii. Cluburile de juniori primesc copii începând cu vârsta de 5-6 ani, iar antrenamentul cuprinde una sau două şedinţe pe săptămână. Caracterul asimetric al tenisului nu are nicio consecinţă. Eforturile excesive şi repetate generează însă dureri atât la nivelul cartilajelor de creştere, cât şi la nivelul tendoanelor din regiunea cotului, al încheieturii mâinii, al spatelui sau al genunchilor. Aceste dureri sunt veritabile semnale de alarmă, ce impun reducerea numărului de şedinţe de antrenament sau chiar întreruperea acestei activităţi. În numărul viitor al revistei noastre vom continua să vă prezentăm şi alte sporturi, cu beneficiile sau cu dezavantajele lor. (va urma)
Veronica Zărescu