Main menu

header

de Dana Purgaru

Investiţi într-un cărucior solid, bine dotat, conform normelor de securitate. Numai aşa puteţi fi siguri că asiguraţi copilului confortul şi siguranţa.

Util începând de la 6 luni
Căruciorul potrivit copilului dumneavoastră trebuie să fie sigur şi confortabil, solid şi uşor de manevrat. Micuţii sunt plimbaţi cu acest mijloc de locomoţie, de obicei, începând de la 6 luni. După această vârstă, folosirea landoului (cărucior acoperit, pentru bebeluşi) este improprie faţă de cea a unui căruţ în care spatele copilului stă sprijinit şi micuţul respiră uşor.

Verificaţi frâna şi sistemul de pliere
Oferta pieţei de domeniu este variată. Astfel, puteţi găsi o gamă largă de modele cum ar fi: clasice, convertibile în landou ori în scaun auto sau modele care permit trecerea de la poziţia cu faţa la părinte la poziţia cu faţa spre exterior.
Înainte de a scoate banii din buzunar nu uitaţi să verificaţi dacă acel cărucior asupra căruia v-aţi oprit oferă siguranţă copilului. Acesta este cel mai important aspect. Micuţul nu trebuie să se poată înţepa, tăia sau răni ori să scoată elementele detaşabile ale scaunului. De asemenea, frâna trebuie să funcţioneze corespunzător, iar sistemul de pliere nu trebuie să poată fi acţionat de bebeluş. Suspensiile este bine să fie reglabile, maleabile, iar roţile trebuie să fie solide, să nu scârţâie sau să se rupă în cazul unor zdruncinături.

Trebuie să aibă circa 7-9 kilograme
Căruciorul nu trebuie să fie prea greu, greutatea recomandabilă este între şapte şi nouă kilograme. Constituie un avantaj dacă este pliabil şi dacă este dotat cu hamuri pentru siguranţă şi cu o capotă care să-l protejeze pe micuţ de precipitaţii şi de razele puternice ale soarelui. De asemenea, la cumpărare, nu uitaţi să verificaţi dacă materialul textil din care este confecţionat căruţul este uşor de spălat, deoarece bebeluşilor le place să mănânce în cărucior, şi astfel acesta se va murdări foarte repede.

Luaţi-vă măsuri de siguranţă
Înainte de a aşeza copilul în cărucior controlaţi dacă dispozitivele de blocare a sistemului de pliere sunt înţepenite. Nu îl lăsaţi pe cel mic în cărucior când afară este foarte cald sau când plouă tare. Feriţi-vă să vă deplasaţi cu căruciorul în imediata apropiere a străzilor intens circulate şi asiguraţi-vă de mai multe ori la traversarea străzii.

Pont! Făceţi-vă din timp o idee despre cum doriţi să arate căruţul pentru copil când plecaţi la cumpărături şi consultaţi oferta mai multor magazine.

Cum alegeţi scaunul auto

În Europa, copiii sub 12 ani trebuie să fie transportaţi în maşină numai în scaune auto omologate. Când cumpăraţi un astfel de accesoriu trebuie să vă asiguraţi că acesta corespunde greutăţii şi înălţimii copilului. De asemenea, verificaţi să aibă eticheta portocalie (semn că e testat ECE R44/04 - la standard internaţional) şi asiguraţi-vă că maşina este dotată cu centuri pentru prinderea scaunului. Cel mai bun loc este pe bancheta din spate, pe mijloc. Nu instalaţi scaunul auto al copilului pe locul pasagerului din faţă şi nici în lateralele banchetei din spate. Urmaţi întotdeauna cu atenţie instrucţiunile de instalare şi păstraţi manualul în maşină. După fiecare instalare, asiguraţi-vă că centura de siguranţă este bine fixată. Nu folosiţi un scaun de maşină care a fost implicat într-un accident, pentru că structura sa poate să fie avariată, chiar dacă acest lucru nu este vizibil. Verificaţi în permanenţă greutatea copilului şi cumpăraţi un alt scaun auto înainte ca primul să nu mai corespundă. Bebeluşii se transportă în scaunul auto fixat cu spatele la sensul de mers, deoarece vertebrele gâtului lor nu sunt pe deplin dezvoltate. Iată o clasificare a scaunelor, pe grupe, pentru ghidare: Grupa 0 - nou-născut - 9 luni (0-10 kg); Grupa 0+ - nou-născut - 12 luni (0-13 kg); Grupa 1-6 luni - 4 ani (9- 18 kg); Grupa 2-3 ani - 8 ani (15-25 kg); Grupa 3-6 ani - 12 ani (22-36 kg). Pentru modelele combinate clasificarea grupelor este: Grupa 0+/1 - nou-născut - 4 ani (0-18 kg); Grupa 1/2/3 - 1 an - 12 ani (13-36 kg); Grupa 2/3 - 4 ani - 12 ani (15-36 kg).

• Cumpărarea unui cărucior poate fi o investiţie. În funcţie de gradul de rezistenţă şi de dotări, de el pot profita şi viitorii copii, ai dumneavoastră sau ai rudelor ori prietenilor.