Main menu

header

  Cantitatea de vitamina D necesară zilnic pentru o bună dezvoltare a copilului este cuprinsă între 400 şi 800 UI/zi, indiferent de vârstă. Această doză variază în funcţie de regimul de creştere, de sezon sau de predispoziţia genetică a fiecărui individ. Insuficienţa vitaminei D din organism poate duce la apariţia rahitismului carenţial.


  Ficatul de viţel şi gălbenuşul de ou nu trebuie să lipsească din meniu
  Florentina Ciocoiu, medic primar pediatru la Dispensarul „Pictor Tătărăscu”, precizează că regimul alimentar şi fixarea provitaminei D din piele sub acţiunea razelor solare sunt extrem de importante pentru organism. Potrivit specialiştilor, produsele de origine vegetală sunt mult mai sărace în vitamina D faţă de cele de origine animală. Printre alimentele recomandate ca fiind bogate în vitamina D se numără: ficatul de viţel sau peştele şi gălbenuşul de ou.

  Profilaxia rahitismului carenţial
  Prevenirea rahitismului la copii începe încă din perioada prenatală şi constă în administrarea unei cantităţi suplimentare de calciu şi de vitamina D femeii gravide în ultimul trimestru de sarcină. Medicul pediatru precizează că profilaxia postnatală poate fi de două tipuri:
1. Administrarea pe cale orală a unor doze fracţionate de vitamina D (picături). Acestea se dau bebeluşului de la 14 zile de viaţă şi până la 2 ani;
2. Administrarea periodică a unor doze depozit de vitamina D sub formă de injecţii.  

  Ca o formă de continuare a profilaxiei rahitismului carenţial se recomandă administrarea unui supliment de vitamina D copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară, până la vârsta de 10 ani, în timpul sezonului rece.

Veronica Zărescu