Main menu

header

  Ceara este o substanţă naturală foarte importantă pentru menţinerea unei urechi curate şi sănătoase. Glandele ceruminoase din urechi o secretă, în scopul protecţiei împotriva prafului, mizeriei şi a altor particule ce ar putea afecta timpanul. În mod normal, ceara se acumulează, apoi se usucă şi ajunge în urechea externă, unde este expulzată. Câteodată însă, ceara se formează mai rapid decât corpul o poate expulza şi, în acest caz, poate deveni o problemă.

În exces poate dăuna auzului

  În momentul în care canalul auditiv al copilului conţine prea multă ceară îi poate dăuna auzului şi, de asemenea, îi poate cauza disconfort. Totuşi, ceara nu cauzează febră şi tulburări de somn, acestea fiind semne ale unei infecţii a urechii. Uneori este dificil să-ţi dai seama de existenţa unei cantităţi sporite de ceară în urechea bebeluşului, singurul semn rămânând acela că bebeluşul duce adesea mâna la ureche şi încearcă să-şi bage degeţelele în urechi. Dacă ceara este în cantitate sporită o puteţi vedea doar uitându-vă în urechea copilului.

Nu folosiţi beţişoarele!

  Nu folosiţi beţişoarele de urechi, pentru că riscaţi să fisuraţi timpanul copilului sau puteţi împinge mai adânc ceara în ureche în loc să o scoateţi. Medicii recomandă spălarea canalului auditiv extern cu ajutorul unui prosop moale înmuiat în apă călduţă. În cazul în care ceara este împinsă înapoi, atunci se formează dopuri în urechea copilului. Acestea pot fi înlăturate de medicul ORL-ist cu ajutorul apei oxigenate. Mai greu este să vă daţi seama că un bebeluş nu mai aude bine.
  Decât să faceţi mai mult rău renunţaţi să acţionaţi cu beţişoare sau cu degetele la nivelul urechii copilului. Cel mai bine ar fi ca la 6 luni să mergeţi cu micuţul la un control de rutină la urechi şi să lăsaţi specialiştii să stabilească dacă există sau nu probleme cu secreţia de ceară.
Veronica Zărescu