În zilele noastre, copiii îi scriu scrisori lui Moşu’, vorbesc cu el la telefon, se întâlnesc cu el pe stradă în zilele dinaintea Crăciunului, îşi pun dorinţe legate de cadouri şi cred cu tărie în puterea sa magică. Sarcina cea mai grea revine părinţilor. Ei trebuie să aleagă un cadou care să se încadreze în buget şi care să nu îl dezamăgească pe ştrengarul care freamătă de bucurie. Magazinele sunt pline de jocuri şi de jucării care mai de care mai colorate şi mai scumpe. Există însă câteva reguli de care trebuie să ţineţi seama la alegerea cadoului:
Să fie conform vârstei
Alegeţi un cadou potrivit vârstei micuţului (nu întotdeauna ceea ce este scris pe etichetă este şi adevărat). Dacă nu îl va înţelege nu va fi interesat de el, iar dacă este infantil îl va plictisi repede.
Să nu reprezinte un pericol
Există jucării ce conţin piese mici şi ce pot fi înghiţite de copiii cu vârste sub 3 ani. În plus, au apărut multe arme de jucărie ce le imită atât de bine pe cele adevărate, încât în momentul detonării elimină substanţe chimice nocive pentru cei mici.
Să fie interesant
De multe ori, copiii dau la o parte jucării scumpe, de „firmă”, pentru a se distra cu o sticlă de plastic goală, cu un castron de metal sau cu o lingură de lemn. Aşa că nu vă aruncaţi la cadouri scumpe, încercaţi să luaţi un joc care le stimulează inteligenţa şi curiozitatea. Uitaţi-vă de două ori şi le veţi descoperi printre „rafturi”. Folosiţi-vă intuiţia de părinte şi veţi alege cadoul perfect.
Două-trei daruri sunt suficiente!
Important de reţinut este faptul că, dacă Moş Crăciun va aduce prea multe cadouri, copilul va fi derutat şi nu se va putea bucura de fiecare în parte aşa cum ar trebui. Cel mai bine ar fi să aleagă singur două sau trei cadouri importante, pe care le doreşte şi pe care să le primească în seara de Ajun.
Veronica Zărescu