Main menu

header

   De regulă, activitatea sexuală se poate relua cam la şase săptămâni după naştere, dar numai după vindecarea leziunilor vaginale. Apetitul sexual al femeii este redus, în egală măsură din pricina leziunilor fizice, cât şi a tensiunii psihice cauzate de apariţia unui nou membru al familiei. În orice caz, primul contact sexual trebuie să fie extrem de blând, cu mare grijă în privinţa igienei locale, pentru că pericolul infecţiilor este foarte mare în această perioadă. Dacă femeia acuză dureri în zona pelviană, este indicată amânarea reînceperii vieţii sexuale.

Lactaţia, mijloc natural contraceptiv  
     În privinţa pericolului apariţiei unei noi sarcini pe perioada lehuziei, trebuie spus că lactaţia acţionează ca un mijloc natural contraceptiv, cu condiţia ca femeia să alăpteze regulat, o dată la trei, patru ore, timp de 60 minute, atât ziua, cât şi noaptea. Statisticile susţin că una din trei femei care alăptează doar pe parcursul zilei poate rămâne însărcinată.


Revenirea ciclului menstrual
     Ciclul menstrual se reinstalează după trei, şase săptămâni şi, începând din acest moment, pericolul unei noi sarcini este foarte mare. De aceea se recomandă reluarea folosirii mijloacelor contraceptive şi cea mai indicată măsură în perioada alăptării este pilula monohormonală (progesteronul). Femeia are nevoie de înţelegere în această etapă specială a vieţii sale. Nu trebuie uitat însă nicio clipă că, în perioada de dinaintea naşterii şi după aceasta, femeia are nevoie de îngrijire specială, chiar dacă uneori este mai capricioasă. Partenerul trebuie să o trateze cu gingăşie, cu dragostea şi cu înţelegerea pe care o merită orice mamă din lume.

Veronica Zărescu