Main menu

header

  Chiar dacă pentru adulţi trecerea dintre ani este un moment de bucurie şi de petrecere, nu cereţi copiilor să înţeleagă acest lucru. Până în jurul vârstei de 10 ani, micuţii nu conştientizează trecerea timpului decât la nivelul orelor şi al zilelor, nicidecum al lunilor sau al anilor. Aşa că nu îl forţaţi pe micuţ să facă faţă unei situaţii pe care nu o înţelege.

O noapte ca oricare alta

  Copilul se bucură că vede pregătiri deosebite în casă, toată familia agitată şi veselă, dar nu ştie de ce. Faptul că miezul nopţii marchează trecerea dintre ani nu îl impresionează pe ştrengarul care ar trebui la ora zece să fie în pat şi să doarmă. În plus, Sărbătorile la români sunt cunoscute şi prin tradiţia mâncărurilor. De regulă, de pe masa din noaptea de Revelion nu lipsesc: salata boeuf, cârnaţii, sarmalele cu mămăliguţă, friptura la cuptor sau cozonacul. Deja sunt prea multe feluri de mâncare pentru un om mare, darămite pentru un copil, care este curios să le guste pe toate. În cazul în care micuţul mănâncă prea mult sau „prea greu” faţă de meniul lui obişnuit, apare dispepsia sau indigestia, cum este numită în termeni populari.

Nu forţaţi copilul să stea treaz

  Pentru a nu vă stresa sau chiar traumatiza copilul în seara de Revelion vă vom da câteva sfaturi utile:
- nu forţaţi copilul să stea treaz până la miezul nopţii, respectaţi-i programul de somn, pentru că altfel va fi foarte agitat şi plângăcios;
- dacă adoarme înainte de miezul nopţii, fiţi lângă el atunci când se vor auzi pocnitori, pentru că micuţul s-ar putea speria rău;
- nu îi daţi să mănânce târziu, înainte de culcare, dacă nu face parte din programul de mese obişnuit;
- în prima zi a anului nu vă răzbunaţi pe ştrengar dacă se trezeşte devreme şi voi abia v-aţi culcat. El nu va înţelege de ce toată lumea este obosită şi vrea să doarmă. Pentru el este o zi ca oricare alta, aşa că fiţi înţelegători!
Veronica Zărescu