Vacanţa de iarnă atrage după sine implicarea copiilor în activităţi legate de sezonul rece, cum ar fi: patinajul, schiatul, mersul cu sania sau, mai nou, snowboardingul. Pentru evitarea accidentelor sau a îmbolnăvirilor, ne-am gândit să venim în sprijinul părinţilor cu câteva sfaturi.
Măsuri de siguranţă
1. Aveţi grijă să fie mereu îmbrăcat adecvat
Indiferent de sportul practicat în această iarnă, este important ca micuţului dumneavoastră să îi fie cald. Hainele şi un echipament corespunzător îl vor ajuta în acest sens. Nu uitaţi de fes, de mănuşi şi de încălţămintea impermeabilă. Atunci când corpul copilului are o temperatură corespunzătoare, nu va mai consuma atât de multă energie încercând să se încălzească, aşa că micuţul va dispune de energia maximă pentru distracţie.
2. Asiguraţi-vă că fularul nu e prea lung
Şireturile prea lungi sau dezlegate se pot agăţa de sanie, de schiuri sau de alte echipamente. Şireturile pot cauza răni grave, aşa că îndepărtaţi-le de la glugă sau din zona gâtului şi scurtaţi-le pe cele de la geacă sau de la încălţăminte. Folosiţi fulare scurte şi băgaţi-le pe sub geacă.
3. Protejaţi faţa juniorului de soare, chiar dacă acesta este „cu dinţi”
Cu toate că vi se poate părea ciudat, nu uitaţi nici măcar iarna de crema de protecţie solară (cu un factor de protecţie de minimum 15). Razele solare reflectă lumina de pe zăpada strălucitoare şi de pe gheaţă pe faţa copilului, aşa că daţi-i cu cremă pe faţă şi cu balsam de buze.
Acestea sunt câteva reguli generale pentru activităţile desfăşurate de copilul dumneavoastră în aer liber pe durata sezonului rece. Deşi fiecare sport de iarnă are farmecul lui, prin practicarea acestuia, micuţul se expune şi unor pericole specifice. Ca să vă alegeţi numai cu mişcare şi cu distracţie în familie, vă vom prezenta în numărul viitor al revistei noastre măsuri de protecţie specifice câtorva dintre cele mai cunoscute şi cele mai practicate sporturi de iarnă în România. (va urma)
Veronica Zărescu