Main menu

header

  În perioada sezonului rece ar trebui să îl feriţi pe bebeluşul dumneavoastră de răceală şi de gripă, dar dacă vă hotărâţi să plecaţi la munte pentru câteva zile, împreună cu micuţul, trebuie să ştiţi că nu numai vremea rece îl poate afecta, ci şi altitudinea ridicată.

Prima călătorie la munte, după vârsta de 3 luni

  Într-adevăr, în mod normal, adevăratele stări de rău datorate altitudinii se pot ivi de la 3.500 de metri în sus, dar la noi, în Europa, nu se pune problema unor asemenea înălţimi. În momentul în care micuţul a împlinit 3 luni, plămânii săi sunt destul de dezvoltaţi, încât el este la fel de rezistent ca un adult la o altitudine mare. În cazul în care călătoriţi în Statele Unite, unde altitudinea este mult mai mare, este posibil ca bebeluşul dumneavoastră sa fie afectat de înălţime. În cazul vacanţelor mai lungi este indicat, pe cât posibil, să măriţi gradat altitudinea la diferenţă de câteva zile.

Dureri de cap, deshidratare şi greaţă

  Este, de asemenea, important să fiţi foarte atentă la comportamentul micuţului. Dacă vomită sau pare mai obosit şi mai irascibil decât de obicei, dacă nu mănâncă bine sau dacă apar simptome asemănătoare gripei, atunci este posibil ca acesta să reacţioneze negativ la schimbarea de altitudine. Mulţi oameni se simt mai obosiţi şi mai deshidrataţi atunci când se află la altitudine mare, iar acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce urcă, în aer se găsesc mai puţină umezeală şi oxigen. Aceste schimbări duc la dispnee (dificultatea de a respira), care, la rândul ei, poate cauza dureri de cap, deshidratare şi greaţă.

Folosiţi creme hidratante pentru mâini şi pentru faţă

  La altitudini mari, cel mai important lucru pe care trebuie să îl aveţi în vedere este să îl menţineţi pe micuţul dumneavoastră la căldură. De aceea este recomandat să îl îmbrăcaţi cu mai multe rânduri de haine călduroase. De asemenea, nu uitaţi că razele soarelui sunt mult mai puternice la altitudine, aşa că folosiţi cu încredere crema de protecţie în cazul copiilor peste 6 luni, iar pentru bebeluşi aplicaţi puţină cremă hidratantă pe mâini şi pe faţă.
Veronica Zărescu