Staphylococcus aureus este o bacterie gram pozitivă, prezentă în mod normal pe pielea şi pe mucoasele omului. De exemplu, stafilococul auriu se dezvoltă pe mucoasa nazală la peste 30% dintre persoanele sănătoase. Acestea se numesc purtători sănătoşi de stafilococ auriu şi nu este necesar să urmeze un tratament, decât dacă sunt prezente simptome clinice de infecţie.
Produce infecţii
Acest stafilococ poate determina în organism afecţiuni diverse, cum ar fi: infecţii ale pielii, ale ţesutului subcutanat, toxiinfecţii alimentare, infecţii respiratorii, scheletale şi chiar şi infecţii generalizate, ajungându-se până la şoc toxic. Deoarece în ultima vreme a fost semnalată o creştere rapidă a rezistenţei tulpinilor stafilococice la antibiotice, efectuarea antibiogramei a devenit obligatorie în cazul izolării acestui germene din diverse infecţii.
Stafilococul piocianic, rezistent la antibiotice
Pseudomonas aeruginosa este o bacterie gram negativă, ce este întâlnită de obicei în cadrul infecţiilor dobândite în spital, fiind rezistentă la majoritatea antibioticelor. Cel mai frecvent a fost izolată din infecţii ale căilor respiratorii, cutanate şi infecţii urinare.
Efectuaţi antibiograma!
La fel ca şi la stafilococul auriu, în cazul infecţiei respiratorii cu stafilococul piocianic trebuie efectuată obligatoriu antibiograma pentru tulpinile izolate din exudatul faringian. Potrivit rezultatului acestei analize, medicul va indica exact ce antibiotice sunt recomandate pentru tratarea infecţiei respective. Medicii avertizează că tratamentul cu antibiotice obişnuite, administrat la întâmplare şi repetat, nu face decât să crească şi mai mult rezistenţa acestor germeni la antibiotice. Într-adevăr, utilizarea abuzivă a antibioticelor distruge flora normală a organismului, nu numai cea intestinală, favorizând apariţia unor infecţii cu tulpini multirezistente.
Veronica Zărescu