Main menu

header

501 25 2de Dana Purgaru

Probabil toţi partenerii de viaţă care aşteaptă un copil se întreabă cum li se va schimba relaţia lor după naştere şi cum se vor descurca în postura de părinţi. Oamenii de ştiinţă recomandă ca aceştia să exerseze mai întâi cu o păpuşă.

Încurajări şi sprijin

Oamenii de ştiinţă care au realizat studiul au analizat comportamentul a 182 de cupluri în care femeia se afla în ultimul trimestru de sarcină. Partenerii au fost observaţi în timp ce se jucau cu o păpuşă de mărimea unui nou-născut şi apoi li s-au analizat interacţiunile cu bebeluşii lor la nouă luni după naştere. Cuplurile în care cei doi manifestau o atitudine de sprijin unul faţă de altul în timp ce mânuiau păpuşa, spunându-şi unul altuia lucruri precum „Vei fi un părinte bun!”, tindeau să-şi menţină atitudinea pozitivă şi în ipostaza de părinţi.

Comportamentul se păstrează după naştere

La polul opus, cei care se criticau reciproc în timpul jocului cu păpuşa continuau să fie critici unul faţă de altul şi atunci când era vorba despre copilul lor. „Când părinţii interacţionau cu bebeluşul lor, am văzut că manifestau unul faţă de altul acelaşi tip de comportamente pe care le observasem şi cu un an înainte, în interacţiunea cu păpuşile”, a declarat profesor Sarah Schoppe Sullivan, coautoare a studiului. Astfel, se pot identifica uşor cuplurile care au probleme în relaţie şi se poate interveni cu ajutor de specialitate.