Main menu

header

665 23 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Atunci când o persoană traversează un conflict în căsnicie, prietenii nu sunt doar cei care pot sprijini pe cineva să-și revină afectiv, ci și îl pot ajuta pe cel care suferă să se mențină într-o stare mai bună de sănătate, arată studii de dată recentă.

Reacție mai bună a organismului

Specialiștii de la Universitatea Texas au colectat date de la 105 cupluri, pe care le-au pus să completeze anumite chestionare referitoare la relațiile lor cu apropiații. În paralel li s-au măsurat nivelurile de cortizol în fiecare zi, ceea ce le-a permis cercetătorilor să examineze reacția organismului la stresul răspunsului la întrebări. Experții au depistat că „persoanele căsătorite sunt mai satisfăcute de disponibilitatea prietenilor, pe care se pot baza în caz de conflicte în familie”. Iar nivelul de cortizol a fost diferit, în favoarea celor care știu că se pot baza pe prieteni, arată un comunicat al instituției.

Se atenuează efectele certurilor

De asemenea, studiul a relevat și faptul că este foarte importantă calitatea prietenilor și a prieteniilor, aceasta depășind chiar numărul de amici. Chiar și persoanele care aveau doar câțiva prieteni s-au dovedit mai capabile să rezolve rapid conflictele din interiorul mariajului. „Am constatat că o rețea socială satisfăcătoare atenuează efectele psihologice neplăcute ale conflictelor maritale de fiecare zi. Păstrarea aproape a prietenilor este importantă pentru îndepărtarea norilor din viața celor căsătoriți”, explică specialista Lisa Neff.