Main menu

header

665 23 3de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Recuperarea unei persoane după orice formă de abuz este un drum lung și dificil. Iar când abuzul intervine în interiorul unei relații afective, victima nici nu realizează, de multe ori, că a fost vorba despre așa ceva...

Victime ale unui joc al minții

Victimele unui abuz emoțional nu mai au de multe ori încredere în propria judecată suficient încât să realizeze că sunt obiectul unui subtil joc al minții din care sfârșesc prin a pierde. Iată semnele tipice ale abuzului psihologic din partea partenerului: „tratamentul tăcerii”, care i se aplică unuia dintre parteneri pentru a-l face să se simtă respins; critici constante pentru aspecte care cândva erau săltate în slăvi; dificultăți în a găsi motivele concrete ale transformării relației într-o mare de tensiune; scăderea accentuată a încrederii în propria persoană; lipsa de tărie din a ieși din relația care a devenit toxică; deteriorarea sănătății fizice; utilizarea rețelelor de socializare pentru a stârni gelozie; reacțiile disproporționate la încercările unuia dintre parteneri de a aborda problemele care îl deranjează.

Recunoașterea situației în mod obiectiv

Din fericire, abuzul emoțional are leac. În primul rând, este important ca unul dintre primii pași să fie recunoașterea onestă de partenerul abuzat a situației în care se găsește. Apoi este bine ca victima să-și privească „agresorul” obiectiv, în spatele imaginii perfecte pe care o poate afișa pentru ceilalți, în spatele măștilor pe care le are și dincolo de trucurile pe care le folosește pentru a menține abuzul. Nu în ultimul rând, este recomandat ca victima să nu mai aibă tendința de a-i găsi scuze celui care o abuzează - este nevoie de un pas înapoi și de o privire de ansamblu care să pună lucrurile în perspectiva corectă.

Granițele și vindecarea

Recuperarea după un abuz emoțional din partea partenerului de relație afectivă poate fi făcută în două moduri: instituirea unui tip de contact detașat, care implică o continuare a interacțiunilor cu persoana care a comis abuzul, dar de pe alte poziții față de perioada de dinaintea recunoașterii că există un abuz. O a doua formă este oprirea completă a contactelor, ceea ce implică blocarea rețelelor de socializare, a discuțiilor telefonice etc. Ambele variante pornesc de la trasarea unor granițe ferme în fața relației abuzive.