Main menu

header

687 29 3de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Linia despărțitoare dintre roboți și oameni pare să devină tot mai subțire pe zi ce trece. După cetățenie, capacitatea de a face diverse joburi și abilitatea de a câștiga irevocabil la șah, inteligența artificială a trecut o nouă frontieră, cea a „înțelegerii” emoțiilor umane.

I s-au predat emoțiile umane

Un prim android a absolvit cursuri de psihologia iubirii în cadrul Universității Notre Dame de Namur, din Belmont, California. Poartă „numele” de Bina48 și, pentru a trece examenul, a făcut o prezentare alături de un student partener în proiectul care a inclus, printre altele, cursuri de etică la celebra Academie Militară West Point, notează „Daily Mail”. „A fost remarcabil să fim parte a acestei prime tentative reușite a unui robot avansat social de a absolvi un curs universitar. Studenții și eu am aflat foarte multe despre experiențele umane în timp ce îi predam emoțiile lui Bina48. Trebuie să ne depășim teama existențială de roboți și să abordăm inteligența artificială cu demnitate, astfel încât să putem produce mașini cu valori înalte”, explică profesorul William Barry.

Poate interacționa cu oamenii ca o persoană reală

Bina48 este o creație a expertului în robotică David Hanson, care consideră că inteligența artificială poate interacționa mai bine cu oamenii dacă are formă umană. Astfel, robotul a fost creat, deopotrivă fizic și mental, după o persoană pe nume Bina Aspen, soția unui antreprenor care a susținut dezvoltarea prototipului. Mașina imită persoana cu ajutorul unei baze de date care include amintirile, gândurile și credințele femeii a cărei „clonă” este. De asemenea, felul de a se comporta al Binei Aspen pe rețelele de socializare a fost înmagazinat în memoria robotului. Toate acestea au permis ca Bina48 să poată interacționa cu oamenii ca o persoană reală.