Main menu

header

688 29 3de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Nenumăratele studii asupra relațiilor de cuplu în mileniul trei au dat la iveală un set de ingrediente care asigură, în linii mari, succesul unei relații pe termen lung.

Fără copii

O cercetare derulată de Universitatea „Open”, din Marea Britanie, care a inclus 5.000 de participanți, a dat la iveală faptul că cel mai mare grad de mulțumire este declarat de cuplurile fără copii, indiferent de durata relației. Aceste persoane consideră că au parte de un stres mai scăzut și că se pot concentra mai mult asupra propriilor persoane și a partenerului. De asemenea, un alt element al unei relații durabile este comunicarea față în față, mai ales atunci când unul dintre cei doi dorește să prezinte scuze, arată specialiștii de la Universitatea britanică „Brigham Young”. Cei care trimit SMS-uri de împăcare se declară cei mai nefericiți.

Cu sau fără acte...

Reușita unei relații nu mai ține de existența sau nu a unui mariaj formal, cu acte în regulă, arată un studiu publicat de „Journal of Marriage and Family”. Mai exact, raportul beneficiilor căsnicie-relație pe termen lung nu este dramatic în favoarea uneia sau alteia dintre situații. Mariajul este creditat doar cu un ușor avantaj atunci când vine vorba despre starea de sănătate, probabil datorită planurilor comune pe care le au cei doi soți. În ceea ce privește discuțiile în contradictoriu, studiile arată că acestea nu lipsesc cu desăvârșire din cuplurile rodate, dar sunt mult mai puține odată cu trecerea timpului. În plus, sunt chiar terapeutice la începutul relației, când „se pun cărțile pe masă”.

Primul și ultimul născut

Există specialiști în psihologie care afirmă că atunci când primul născut dintr-o familie face pereche cu ultimul născut dintr-o alta este o rețetă a succesului pe termen lung. Combinația înseamnă că unul este obișnuit să aibă grijă de cei din familie, iar celălalt să fie obiectul atenției și o prioritate, astfel încât combinația generează unele dintre cele mai rezistente, în timp, cupluri. O altă fațetă a rețetei succesului este contribuția egală la cheltuielile de întreținere a gospodăriei, arată un studiu al Universității California, Los Angeles. Cei care fac acest lucru au menționat un grad mai mare de fericire în cuplu decât în cazurile unde această balanță este dezechilibrată.

Doamnă arătoasă, domn mai puțin atrăgător

O parteneră care arată bine îl determină pe bărbatul de lângă ea să se simtă mult mai satisfăcut în interiorul relației, relevă un studiu publicat în „Journal of Personality and Social Psychology”. Interesant de menționat este faptul că atunci când bărbații din cuplu cred despre ei înșiși că sunt mai atrăgători decât partenerele lor, satisfacția nu mai este garantată. Dimpotrivă. La fel de importantă pentru relațiile care se dovedesc durabile este evitarea plictiselii, a rutinei, care este percepută de cei implicați ca o lentă separare emoțională.

Cât mai multe asemănări

În cuplurile studiate care fac parte din același domeniu de acțiune sau care au aceeași caracteristică pregnantă de personalitate - sunt ambii artiști sau ambițioși - s-a înregistrat cel mai mare nivel al mulțumirii față de relație, arată „New York Times”. Potrivit cercetătorilor, cu cât partenerul vă ajută să evoluați personal sau profesional, cu atât mai fericiți veți fi. Firește, există și o limită peste care cei aflați în cuplu trebuie să aibă zona de intimitate. A demonstrat-o o cercetare asupra prietenilor de pe rețelele de socializare: cu cât cei doi aveau mai mulți în comun, cu atât erau mai expuși riscului despărțirii.