Main menu

header

724 18 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Femeile care înregistrează succes în afaceri nu sunt considerate de potențiali parteneri ca persoane de încredere, pe care să poată conta. Dacă pe deasupra mai sunt și atrăgătoare, lucrurile se complică și mai mult.

Sentimente ancestrale de insecuritate

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington și de la Universitatea Colorado au elaborat un studiu în urma căruia a rezultat faptul că o femeie de afaceri de succes, care mai este și frumoasă, nu inspiră deloc încredere unor potențiali parteneri. Pe lângă faptul că este percepută ca o persoană pe care nu se poate conta, se consideră că poate fi demisă foarte ușor. Este ceea ce specialiștii au denumit generic „sindromul femeii fatale” și, potrivit experților, este o reminiscență a felului antic de a gândi, ilustrat de Homer prin Circe, zeița care îi ademenea pe bărbați (inclusiv pe Ulise). Experții atrag atenția că acest fel de a percepe combinația frumusețe-inteligență-succes derivă din sentimente ancestrale de insecuritate sexuală, de teamă și de gelozie.

Apărare instinctivă în fața unui pericol

Reacția în fața unei femei frumoase care are succes în afaceri este ca un fel de apărare instinctivă în fața unui pericol. „Faptul că nu există încredere în aceste femei vine în primul rând din ideea că nu pot fi crezute pe cuvânt”, explică specialistul Leah Sheppard, unul dintre autorii studiului. De altfel, și viceversa este valabilă, bărbații carismatici și cu succes în afaceri stârnind aceleași reacții la potențiale partenere cu gânduri „serioase”. Pentru a demonstra ceea ce afirmă, experții au cercetat 1.202 americani care au fost supuși la șase experimente online pentru a se determina gradul în care faptul că o persoană este atrăgătoare, dar și cu rezultate în business afectează opinia celorlalți colegi de la locul de muncă, precum și percepția unor potențiali parteneri.

„Întrucât există numeroase stigmate istorice legate de frumusețea femeilor, care s-au perpetuat în timp, și bărbații, și femeile de succes pot resimți sindromul femeii fatale și vor întâmpina multe provocări în atingerea obiectivului de a câștiga încrederea unui partener“ Leah Sheppard, Universitatea de Stat din Washington