Main menu

header

742 27 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Atunci când persoana iubită este stresată, cea mai bună strategie este retragerea în liniște. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea Baylor, din Texas.

Sentimentele negative se pot amplifica până la explozie

Există persoane care atunci când partenerul este trist, stresat sau anxios, se grăbesc să-l încurajeze, să-l susțină cu vorbe multe sau să facă gesturi mai mult sau mai puțin extravagante în încercarea de a scoate persoana iubită din supărare. Greșit, afirmă specialiștii americani, care au realizat un studiu în urma căruia a reieșit faptul că atunci când partenerul stresat este criticat, sentimentele sale negative se amplifică și, în funcție de temperamentul celui „asaltat”, îl pot face chiar să explodeze necontrolat. În schimb, se recomandă retragerea în liniște, eventual doar o prezență discretă și tăcută, acordându-i celui stresat răgazul necesar să se „adune” și să redevină el însuși.

Comportamentul pozitiv, rețeta „vindecării”

Studiul experților americani a evidențiat, de asemenea, că felul în care o persoană aflată într-o relație reacționează la stres depinde nu doar de nivelul de satisfacție alături de partener, ci și de cât de bine se simte persoana respectivă cu ea însăși. „Puși în fața situațiilor stresante, oamenii sunt mai sensibili la negativismul partenerului, în general la comportamentul emoțional al acestuia și nu reacționează așa cum o fac de obicei. În schimb, sunt mult mai puțin sensibili la comportament pozitiv, ceea ce le dă răgazul să se refacă”, explică psihologul Keith Sanford.

„Atunci când comportamentul negativ al partenerului ajunge la un punct de saturație, stresul general nu mai este afectat de creșterea dozei de probleme de cuplu“ studiu al Universității Baylor, SUA