Main menu

header

785 18 3de Călin Popa şi Ştefania Băcanu

Ruperea dintr-o relație de cuplu a fost întotdeauna dificilă. Dar în epoca rețelelor de socializare și a obsesiei mondiale pentru conturile pe Facebook sau pe Instagram, despărțirile sunt mai grele și mai dureroase ca niciodată.

„Fostul” merge mai departe... în public

Un studiu recent, derulat în cadrul Universității Colorado, din SUA, relevă faptul că în măsura în care rețelele de socializare pot îmbogăţi și înviora o relație, la fel de mult pot agrava o despărțire. Imaginile și postările prin care „fostul” sau „fosta” merg mai departe, în public, cu viața lor, deseori împreună cu un nou partener, alături de propriile amintiri comune, răscolite în răstimpuri, automat, de conturile de socializare fac din despărțire o adevărată perioadă de „doliu” pentru foarte multe persoane. „Înainte de social media, rupturile sentimentale permiteau totuși îndepărtarea de persoana de care se depărțea cineva. Astăzi este aproape imposibilă uitarea atâta vreme cât cei care s-au despărțit sunt bombardați permanent cu informații despre obiectul pierdut al pasiunii”, explică specialistul Anthony Pinter.

Vechii parteneri rămân conectați automat

Echipa de cercetători a evaluat un segment semnificativ de populație, persoane care au experimentat dificultățile unei despărțiri. După interviuri extinse, s-a constatat că oricât de multe măsuri de eliminare de pe contul de socializare a persoanei de care s-au despărțit ar lua, oamenii rămân în continuare conectați cu fostul partener în mod automat, reamintindu-li-se de fosta relație și de mai multe ori pe zi. „Dacă foarte mulți cred că pot bloca amintirile legate de fosta iubire pe social media și că este suficient să nu mai urmărească acea persoană, este bine să știe că acest lucru nu se întâmplă în realitate”, adaugă Pinter. De pildă, unul dintre participanții la cercetare a declarat că a doua zi după despărțirea de fosta parteneră, a blocat-o pe aceasta pe Facebook, dar imediat ce a deschis rețeaua de socializare a fost „anunțat” că aceasta și-a schimbat statutul, deci intrase într-o relație cu altcineva.

„Insensibilitatea algoritmică” agravează suferința

Conexiunile complexe, pe grupuri de prieteni, țin tot timpul la curent o persoană cu fosta sa iubire, în acest fel despărțirea devenind un proces lent și greoi. Deși Facebook oferă opțiunea „Take A Break”, care „ascunde” activitatea pe rețeaua de socializare a „fostului” sau „fostei”, acest lucru se întâmplă doar odată cu schimbarea statutului în „singur”. Și oricum, nici cu această metodă succesul nu este semnificativ. Explicația oferită de cercetători rezidă tocmai în modalitatea foarte complicată și integrată prin care Facebook conectează oamenii care sunt interesați unii de ceilalți, inclusiv printr-un fenomen nou, numit „insensibilitate algoritmică”. „Algoritmii sunt foarte buni la a evalua regulile de acces, like-urile și postările și la a le lega între ele, dar nu au nuanțele necesare pentru a deosebi felul în care oamenii reacționează unii față de alții, pentru că pur și simplu nu au fost construiți pentru așa ceva”, punctează profesor Jed Brubaker.

Pentru a ușura și a grăbi procesul de vindecare după o despărțire, specialiștii recomandă evitarea completă a rețelelor de socializare