Main menu

header

792 21 3de Călin Popa şi Florica Pintea

Acea atitudine a unora dintre persoanele aflate într-o relație (sau care își doresc una…) de a părea distante, neinteresate, inabordabile a stat de-a lungul timpului la baza multor scenarii. Și nu întâmplător; un studiu recent demonstrează faptul că aceia care țin pentru ei semnele de interes romantic sunt mult mai atrăgători pentru obiectul interesului lor.

Interesat, dar nu prea…

Revista „Personality and Individual Differences” publică rezultatele unei cercetări recente, care a pus în evidență faptul că un joc amoros care implică alternarea între momentele de afecțiune cu cele de „răceală” are șanse mari să atragă persoana care trebuie… atrasă. „Este vorba despre a lăsa pe cineva să creadă că sunteți foarte interesat, să-i dați câteva firimituri, cum se spune, apoi să vă retrageți și să nu mai faceți niciun gest care să ducă relația mai departe. Pe de o parte, se transmite mesajul că persoana respectivă vă interesează, dar pe de altă parte o avertizați prin anumite gesturi sau prin limbajul corpului că va trebui să muncească serios ca să beneficieze de toată atenția”, detaliază psihologul Omri Gillath, de la Universitatea Kansas.

Trăsătură a celor nesiguri

Experții dau și un exemplu concret: atunci când o persoană vrea să facă pe inabordabila, este suficient să fie atentă la orice altceva în afară de partener - telefon, televizor, altă activitate - dar fără să se retragă complet din mediul pe care îl asigură parteneriatul romantic. Acesta este un tip de implicare „parțială”, specifică celor care au beneficiat în copilărie de un anume mediu afectiv. Astfel, stilul de atașament romantic se formează de la vârstele cele mai fragede și aparține ori persoanelor sigure, ori celor nesigure. Potrivit experților americani, cu cât o persoană este mai nesigură afectiv, cu atât joacă mai des inabordabilitatea.

Femeile practică mai mult această strategie

Acest comportament poate fi asociat unei strategii de autoprotecție și, pe de altă parte, de manipulare a comportamentului potențial al celuilalt. Femeile sunt mai abile la aceste strategii, le și practică mai mult, iar bărbații, mai anxioși afectiv, intră în acest joc. „Paradoxal, comportamentul ambelor sexe este similar din punct de vedere psihologic; cei care sunt siguri pe ei înșiși nu intră în astfel de jocuri - nici nu fac pe inabordabilii, nici nu sunt atrași de aceștia”, adaugă Gillath.

De la control la selecția partenerului

Una dintre cele mai importante observații ale studiului la care au participat 900 de voluntari a fost aceea că, deși multe persoane fac pe inabordabilele în relațiile romantice, motivele pot fi multe și diverse, de la control la selecția riguroasă a partenerului. „Nu se poate spune dacă această abordare este bună sau rea, ci doar că funcționează în foarte multe cazuri. De regulă, îi ajută pe cei care urmăresc să aibă un anume partener să intre într-o relație cu acesta. Dar un asemenea construct nu are întotdeauna succes, acestea nu sunt relații stabile sau durabile și nici nu aduc satisfacție, în special pentru foștii… inabordabili”, punctează Gillath.

Multe persoane care apelează la strategia inabordabilității se tem să nu sufere și doresc astfel să rămână în controlul evoluției relației