Main menu

header

815 23 2de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Destrămarea unei căsnicii este un proces dureros, care lasă urme adânci asupra stării emoționale a persoanelor implicate. O cercetare de dată recentă a specialiștilor danezi pune în lumină efectul cu potențial devastator pe care îl poate avea un divorț dificil asupra sănătății mintale a celor doi foști soți.

Efectele se resimt imediat

O cercetare extinsă, derulată în cadrul Universității din Copenhaga, a reliefat adevăratele dimensiuni ale efectelor nefaste pe care le are divorțul, mai ales cel dificil și îndelungat, asupra sănătății mintale a celor implicați. Colectând datele despre starea de bine a mii de persoane divorțate, spcialiștii au constatat că impactul negativ trece de segmentul afectiv sau de componenta financiară, constituind un atac direct la starea mintală a persoanelor care s-au căsătorit și se despart. Mai precis, dacă nu a existat o perioadă de separare în care cei doi să se obișnuiască cu eventualitatea divorțului, efectele acestuia se resimt imediat ce ruptura se produce.

Stres, anxietate, insomnie, izolare

Printre manifestările negative majore ale divorțului se numără depresia îndelungată, apelul frecvent la serviciile psihologilor, deteriorarea calității vieții, scăderea entuziasmului și a speranței, eventuala apariție a unor boli cauzate de insomnie, anxietatea, izolarea și chiar scăderea performanțelor în viața profesională. Potrivit rezultatelor cercetării, bărbații mai tineri care câștigă bine se refac cel mai repede în urma unui divorț, urmați de persoanele care au doi sau mai mulți copii. De asemenea, s-a observat că acei parteneri deciși să se despartă care intră în relații noi și inițiază divorțul au cele mai mari șanse să iasă cu bine, din punct de vedere psihologic, din această perioadă complicată.

„În cadrul studiului nostru, sănătatea mintală a celor care au trecut recent printr-un divorț s-a dovedit mult mai deteriorată decât a restului populației“ (Soren Sander, Universitatea din Copenhaga)