Main menu

header

839 20 3de Călin Popa şi Florica Pintea

Căsătoria se presupune că ar trebui să dureze pentru totdeauna, ceea ce face ca subiectul unui acord prenupțial să poată fi incomod pentru cuplurile care se pregătesc să se îndrepte spre altar. Dar specialiștii atrag atenția că o astfel de înțelegere poate să nu fie romantică, dar cu siguranță este practică.

Părere preponderent pozitivă

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord sugerează că persoanele care doresc să-i propună partenerului căruia se pregătesc să-i jure iubire eternă un contract prenupțial pot folosi o metaforă. „Nimeni nu intenționează să-și lovească mașina, să se îmbolnăvească și nu pornește de la ideea că-i va arde casa, dar își face oricum asigurare pentru autoturism, sănătate și locuință”, a afirmat un participant la studiul derulat de experții americani. Așadar, acest tip de contract este perceput ca o „plasă de siguranță”. Unii comentatori chiar au comparat contractul prenupțial cu airbagurile unei mașini. Experții au apelat la o platformă de socializare pentru a pune întrebările și astfel au aflat că, din 26.450 de comentarii, majoritatea utilizatorilor au o părere pozitivă despre contractul prenupțial.

„Plan de ieșire” pentru nehotărâți?

Utilizatorii platformei care s-au declarat împotriva contractului prenupțial susțin că așa ceva contrazice scopul căsătoriei, care presupune un efort pe tot parcursul vieții, și servesc adesea ca „plan de ieșire” pentru o persoană aflată într-o relație, dar care are deja îndoieli cu privire la partener. „Nici măcar nu ești căsătorit și te gândești la ce se întâmplă când divorțezi?”, a scris un utilizator. „Mulți oameni consideră că aceste înțelegeri sunt negative și susțin că indică o lipsă de credință în căsătorie încă de la început. În același timp, știm din alte cercetări că o comunicare deschisă despre problemele financiare contribuie la succesul relațiilor”, punctează specialistul Lynsey Romo.

„Consilierii financiari și juridici își pot ajuta clienții să înțeleagă contractele prenupțiale și îi pot încuraja pe oamenii care vor să se căsătorească să vorbească despre finanțele lor și despre ce pot face pentru a se proteja reciproc“ (studiu al Universității Carolina de Nord)

Două companii care fuzionează?

Foarte mulți dintre participanții la cercetarea universității americane susțin că percep căsătoria ca pe un contract. „Două companii nu ar fuziona niciodată fără așteptări clar definite, stabilite de la început”, s-a exprimat un participant la studiu. „Era clar din aceste dialoguri online că metaforele au servit ca un instrument puternic pentru a ajuta oamenii să înțeleagă nu numai ce sunt acordurile prenupțiale, ci și ce scopuri servesc. Stilizarea limbajului și comparațiile au ajutat mulți oameni să reformuleze și să înțeleagă alte perspective asupra acestor înțelegeri scrise, inclusiv dacă acestea sunt inerent problematice”, afirmă Romo.