Main menu

header

868 28 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

O nouă cercetare vine să spulbere mitul potrivit căruia bărbații sunt mai detașați și suportă o despărțire cu mai puține daune afective și psihologice. Potrivit unei echipe internaționale de psihologi, bărbații tind să experimenteze suferințe interioare cel puțin comparabile cu ale femeilor.

Lipsă de comunicare și de încredere

Specialiștii conduși de psihologi de la Universitatea Lancaster, din Marea Britanie, a efectuat prima analiză „big data” a problemelor relaționale. „Am vrut să înțelegem nu numai ce astfel de probleme apar cel mai des în rândul publicului larg, ci și cine este mai afectat”, detaliază specialistul Charlotte Entwistle. Folosind metode de procesare a limbajului natural, echipa a analizat caracteristicile demografice și psihologice a peste 184.000 de persoane care și-au postat problemele relaționale pe un forum online anonim. Rezultatele au arătat că problemele de comunicare au fost cea mai frecventă problemă menționată, aproape una din cinci persoane constatând dificultăți în a discuta problemele și una din opt menționând chestiuni de încredere în relație.

„Regret”, „plâns” și „inimă frântă”

Din datele analizate a rezultat și un aspect cu totul neașteptat pentru psihologi. „În timp ce desfășuram studiul, ne-am dat seama că aceasta era o oportunitate importantă de a pune la încercare o mulțime de idei comune despre diferențele de gen în relații. Am constatat, de pildă, că bărbații discută mult mai mult cu apropiații despre durerea interioară pe care o resimt după o despărțire decât femeile”, explică cercetătorul Ryan Boyd. De asemenea, cercetarea a relevat faptul că tema predilectă menționată de cei care vorbesc despre problemele lor de cuplu a fost durerea emoțională cauzată de despărțire și nu neapărat problema în sine. În dreptul bărbaților, cele mai frecvente cuvinte folosite pentru a zugrăvi tabloul propriei suferințe au fost „regret”, „plâns” și „inimă frântă”.

„Analiza noastră a arătat că bărbații sunt cel puțin la fel de afectați emoțional de problemele din cuplu ca și femeile. Stereotipul bărbaților detașați, mai puțin implicați emoțional în relațiile romantice, nu este foarte exact“ (Ryan Boyd, Universitatea Lancaster)