Main menu

header

868 28 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Dacă pe de o parte cataclismele naturale pot provoca daune teribile bunurilor, pe de altă parte, aceleași evenimente tragice pot (re)apropia cuplurile.

Cu cât mai nefericiți înainte, cu atât mai „sudați” după…

Primul studiu care analizează felul în care partenerii de cuplu se pot reconecta în fața efectelor unui dezastru natural a fost derulat de experții de la Universitatea din Texas. Echipa de specialiști a chestionat 231 de cupluri proaspăt căsătorite în legătură cu satisfacția fiecăruia în relație cu puțin timp înainte ca uraganul Harvey să lovească coasta statului Texas, în 2017, devastând o mare parte din zona Houston. Studiul a constatat că, imediat după uragan, cuplurile au experimentat o creștere semnificativă a satisfacției în relație. „Am constatat cele mai mari salturi în rândul cuplurilor care erau cele mai nefericite înainte de cataclism”, afirmă specialistul Hannah Williamson.

Posibile aplicații terapeutice „preventive”

Cercetătorii au observat că această creștere a gradului de satisfacție în relație nu a fost permanentă, iar cuplurile au revenit la nivelurile de dinainte de uragan în decurs de un an. „Ar putea exista aplicații terapeutice în acest sens, mai precis cuplurile să-și poată schimba perspectiva într-un mod similar fără a fi nevoite să treacă printr-un dezastru natural”, detaliază specialistul Thomas N. Bradbury.

„Un dezastru natural poate pune lucrurile în perspectivă. Oamenii realizează cât de important este partenerul lor“ Hannah Williamson, Universitatea Texas