Main menu

header

892 20 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Oamenii de știință de la Universitatea din Missouri-Columbia, SUA, au realizat o cercetare în urma căreia au tras concluzia că partenerii de cuplu cu preferințe și gusturi similare au cele mai mari șanse de a face relația să dureze.

Contrastele nu se atrag

Experții americani au tras două concluzii în urma unei cercetări extinse. În primul rând, a reieșit că oamenii care au preferințe similare și se aseamănă din multe puncte de vedere au șansele cele mai mari să se „găsească” și să intre într-o relație. Pe de altă parte, aceleași similitudini asigură și perpetuarea relației romantice pe termen lung. Pe scurt, modelul „tocilarului” care formează un cuplu de vis cu Regina balului este un scenariu de film și cam atât. În viața reală, contrastele rareori se atrag și chiar dacă asta se întâmplă, astfel de relații nu durează.

Realitatea de dincolo de gusturile declarate

Oamenii de știință au realizat studiul într-o comunitate din Namibia. După cinci ani în care au evaluat datele despre căsătorii, decizii parentale, sănătatea copiilor, insecuritatea alimentară și chiar cât de pretențioși sunt partenerii unii față de ceilalți, experții au descoperit că oamenii cu valori similare au avut cele mai multe șanse să intre într-o relație cu persoane care le seamănă din perspectiva gusturilor și modului de a gândi și au avut, de asemenea, rezultate mai bune în relație. „Concluziile atestă faptul că realitatea este diferită de majoritatea credințelor despre dezirabilitate, deoarece se concentrează pe acțiunile oamenilor și mai puțin pe preferințele declarate ale acestora, care pot fi influențate de presiunile sociale”, arată cercetarea publicată în revista Science Advances.

„De mii de ani, cuplurile se sudează pentru că se cunosc - nu online, cu profiluri, ci cu oameni din comunitate“ (Sean Prall, Universitatea Missouri-Columbia, SUA)