Main menu

header

897 20 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

O despărțire neașteptată - indiferent de motiv - se poate simți ca un pumn în stomac și senzația nu trece rapid. Dacă, pe de o parte, este firească o scurtă perioadă de sentimente neplăcute, pe termen lung trebuie urmărită pierderea senzației de control asupra propriei vieți.

Impact asupra tiparelor de recăpătare a direcției

Un studiu recent, derulat de experții de la Universitatea de Medicină HMU, din Potsdam, Germania, a pus în evidență faptul că doar trecerea timpului poate determina o persoană care s-a despărțit recent și brusc de partenerul de cuplu să-și recapete sentimentul că este în controlul propriei vieți. Relațiile romantice au o asociere strânsă cu această stare interioară. De exemplu, există dovezi semnificative care sugerează o legătură între percepția asupra controlui și o mai bună satisfacție în cuplu. Până acum nu a fost clar modul în care sfârșitul unei relații influențează schimbările în acest sentiment, dar specialiștii germani au reușit să demonstreze faptul că despărțirile au impact asupra tiparelor de recăpătare a direcției.

Tinerii se refac mai rapid

Echipa de cercetători a analizat sentimentul de control după separare, divorț sau moartea unuia dintre parteneri. Pentru a investiga acest subiect complex, s-a folosit un set de date într-un studiu desfășurat pe mai multe decenii, cu chestionare anuale, asupra gospodăriilor din Germania. Analiza statistică a rezultatelor a arătat că, în timp ce persoanele care au experimentat separarea de partenerul lor s-au confruntat cu o scădere notabilă a controlului perceput în primul an, sentimentul a scăzut în anii următori. De asemenea, s-a constatat că impactul asupra femeilor este mai profund - în cazul lor durează mai mult să-și recâștige sentimentul de control. Diferențe s-au constatat și între generații, tinerii demostrând că se refac mai repede psihic. În același timp, studiul nu a raportat nicio legătură între divorț și redobândirea controlului.

Tinerii care își pierd partenerul de cuplu prin deces manifestă în cel mai mare grad sentimentul de pierdere a controlului asupra propiei vieți (studiu al Universității HMU, Germania)

Experienţele stresante, motive de evoluţie

În cadrul cercetării germane a fost evidențiat faptul că în cuplurile unde unul dintre parteneri decedează brusc, se manifestă o recâștigare a sentimentului de control la mai mult de un an de la pierdere și în mod gradual. „Descoperirile noastre sugerează că oamenii cresc uneori din experiențe stresante - cel puțin în ceea ce privește caracteristicile specifice ale personalității. În anii de după pierderea unui partener de cuplu, participanții la studiu au redevenit în timp din ce în ce mai convinși de capacitatea lor de a-și influența viața și viitorul prin propriul comportament. Experiența lor le-a permis să facă față adversității și să-și gestioneze viața în mod independent, ceea ce le-a permis să evolueze”, explică autorii studiului publicat în PLoS ONE.