de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Poate celebrul WhatsApp să salveze relații de cuplu? O nouă cercetare afirmă că da. Aplicația reprezintă un alt „teren” pe care partenerii nervoși pot să-și ducă luptele și astfel scade tensiunea în interiorul cuplului.
Reperele legăturii reale, prezente în activitatea pe aplicație
Oricât de surprinzătoare ar părea rezultatele cercetării derulate de experții de la Universitatea Reichman, din Israel, reprezentanții Generației X - cei născuți între 1965 și 1980 - sunt mai pasibili de a se folosi de WhatsApp pentru a-și descărca tensiunile interioare și astfel, conștient sau nu, își pot salva relația de cuplu. Chiar dacă aceste persoane sunt considerate utilizatori de tehnologie „întârziați”, față de mileniali și Generația Z, care au crescut înconjurați de dispozitive inteligente și internet, mulți s-au adaptat rapid la utilizarea mijloacelor digitale de comunicare cu ceilalți. Studiul a constatat că modul în care cuplurile își desfășoară relațiile offline reflectă comportamentul lor pe WhatsApp. Mai precis, partenerii au folosit aplicația ca un loc nou pentru a „lupta”, a descărca tensiunea acumulată și a se reface, la adăpost de ochii celorlalți. „Corespondența prin WhatsApp nu oferă doar un alt loc de desfășurare a relației, ci poate ajuta și la salvarea acesteia”, scriu cercetătorii, într-un comunicat de presă.
„Evidenții” se evită
Echipa de experți israelieni a descoperit că toate conversațiile pe WhatsApp au urmat aceleași trei modele de gestionare a conflictelor observate în timpul discuțiilor din lumea reală de către psihologul clinician și matematicianul John Gottman. Autorii studiului spun că „evidenții” își întrerup interacțiunile pe WhatsApp cu persoana iubită în timpul unui conflict, la fel ca în cazul cuplurilor care se evită reciproc și fac activități separate în timp ce se ceartă în realitate. Cuplurile care folosesc WhatsApp arată același comportament „de evitare” și au șanse mai mari să se implice cu alte persoane în aplicație. „Acasă nu ne certăm, ne băgăm în pat... și, în paralel, pe WhatsApp intervine o pace rece”, a explicat un intervievat, desemnat de cercetători cu litera „T”.
„Există șanse mari ca partenerii să folosească aplicația WhatsApp nu doar pentru luptă, ci și în timpul încercărilor de a se împăca“ studiu al Universității Reichman, Israel
„Emoţionalii“ se dezlănţuie, „raţionalii“ se împacă
În cea de-a doua categorie, cuplurile care de obicei „au dezvăluit” o afișare despre care poate vorbi întregul cartier, așa-numiții „emoționali”, ajung adesea să estompeze granițele dintre argumentele digitale și cele din lumea reală. „Când mă lupt cu L. față în față, strig și țip, pentru ca toată lumea să audă, iar pe WhatsApp pur și simplu nu mă las... Pot trimite mesaje nesfârșite și destul de multe semne de exclamare”, a detaliat participantul la teste pe nume „H”. Cercetătorii au descoperit că aceste cupluri pot chiar să-și ducă argumentele de pe WhatsApp în discuțiile de grup sau de familie. În fine, pentru cuplurile care se angajează în gestionarea rațională a conflictelor, autorii studiului au descoperit că WhatsApp oferă adesea partenerilor șansa de a „asculta” mai îndeaproape punctul de vedere al celuilalt. „Corespondența noastră prin WhatsApp este un limbaj pe care l-am dezvoltat și ne ajută să găsim o modalitate de a rezolva lucrurile”, explică intervievatul numit „A”. „Uneori, recitirea corespondenței în timpul unei lupte mă ajută să înțeleg motivația partenerului meu”, adaugă „R”.