de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
În ciuda stereotipurilor care prezintă flirtul de la birou ca petrecându-se între șefi bărbați cu poziții înalte și femei pe posturi de nivel redus, o nouă cercetare vine să facă lumină în acest fenomen, iar concluziile sunt surprinzătoare.
Încercări de a-și proiecta o imagine mai puternică
Specialiștii de la Universitatea din California-Berkeley au realizat un studiu în urma căruia a reieșit faptul că bărbații în poziții cu putere redusă sunt cei mai predispuși să recurgă la flirtul de la locul de muncă. Pe lângă faptul că rezultatele cercetării desființează mitul femeilor care se folosesc de aceste manevre pentru a avansa pe scara ierarhică, cercetarea a pus în evidență și că de fapt aluziile și gesturile potențial nedorite provin de la bărbați care sunt nesiguri cu privire la propria importanță în companie. Potrivit experților americani, acest tip de comportament este o încercare de a proiecta o imagine proprie mai puternică și mai influentă. „Am descoperit că bărbații nesiguri cu privire la rolul lor la job folosesc mai des comportamentul sexual social nedorit, pentru a arăta mai masculini”, explică specialistul Laura Kray.
Compensează propria poziție scăzută
Bărbații în roluri de putere inferioară s-au dovedit, în cadrul cercetării, mai predispuși decât femeile în aceleași roluri să folosească „flirtul strategic ca pe o modalitate de a compensa propria poziție scăzută”, afirmă cercetătorii americani. În același timp, cercetarea asupra clișeelor flirtului de la birou a evidențiat și că bărbații sunt mai predispuși să recurgă la gesturi din această categorie cu șefele lor decât femeile cu superiorii ierarhici bărbați. Pe de altă parte, un studiu separat despre „sexismul modern” a constatat că bărbații sub 30 de ani sunt cei mai pasibili să se opună progreselor în domeniul drepturilor femeilor, considerând că feminismul le-a afectat cariera și că atunci când femeile câștigă ceva, bărbații pierd ceva.
„Majoritatea literaturii din domeniul flirtului la locul de muncă se concentrează pe bărbații la putere, dar am demontat mitul potrivit căruia comportamentul sexual social este practicat doar de aceștia“ Laura Kray, Universitatea California, Berkeley