de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Pacienții care suferă de dureri generate de poliartrită reumatoidă au un nou mod de acțiune pentru atenuarea acestor suferințe: trecerea la o dietă vegană. Acest tip de regim este creditat de un studiu recent cu multiple beneficii pentru acești bolnavi, dar nu numai.
Conținut scăzut de grăsimi, fără restricții calorice
Oamenii de știință din cadrul Physicians Committee for Responsible Medicine, din Washington, au dat publicității rezultatele unei cercetări recente, care pune în evidență faptul că trecerea la o dietă vegană cu un conținut scăzut de grăsimi - fără restricții calorice - poate îmbunătăți semnificativ starea pacienților diagnosticați cu poliartrită reumatoidă. În primul rând, sunt atenuate durerile specifice, în multe cazuri invalidante, care scad mult calitatea vieții. „O dietă pe bază de plante poate fi prescripția pentru a atenua durerile articulare pentru milioane de oameni care suferă de artrită reumatoidă”, punctează specialistul Neal Barnard, autorul principal al studiului.
Diminuează umflarea încheieturilor
Studiul a inclus persoane diagnosticate cu artrită reumatoidă, care au evaluat cât de severe le-au fost durerile articulare în ultimele două săptămâni. Cercetătorii au separat participanții în două grupuri cu planuri de dietă distincte, timp de 16 săptămâni. O parte din voluntari au urmat o dietă vegană strictă timp de patru săptămâni, urmată de eliminarea alimentelor suplimentare în următoarele trei săptămâni, apoi de reintroducerea unor alimente eliminate. Al doilea grup a urmat un regim nerestricționat, dar cu o capsulă placebo. După ce voluntarii și-au finalizat programul, au schimbat dieta pentru alte 16 săptămâni. Rezultatele s-au dovedit relevante: în timpul perioadei de alimentație vegană s-a constatat o scădere mai mare a durerii articulare comparativ cu faza placebo. De asemenea, s-a diminuat umflarea articulațiilor.
Pierderea în greutate și micșorarea nivelului colesterolului
Potrivit specialiștilor, dieta vegană a produs și alte beneficii pentru organism. Voluntarii care au participat la experiment au înregistrat scăderea greutății corporale în timpul fazei vegane, precum și micșorări notabile ale nivelului colesterolului total, LDL și HDL, arată concluziile publicate de American Journal of Lifestyle Medicine. „Toate aceste efecte suplimentare, inclusiv scăderea în greutate și a nivelului colesterolului, sunt alte beneficii în plus pe care le aduce acest regim”, argumentează Barnard.
În orizontul anului 2040, circa 78 de milioane de americani (peste 26% din populația țării) vor fi diagnosticați cu artrită (cdc.gov)
Reduce semnificativ riscul de cancer şi diabet
Organizația Mondială a Sănătății a numit carnea roșie cancerigenă din grupa 2, ceea ce înseamnă că poate genera cancer la om, cu variantele procesate în grupul 1, deci cancerigenă pentru oameni. În aceste condiții, trecerea la o dietă vegană previne tumorile, favorizează echilibrul cardiovascular, scade pericolul de accident vascular cerebral și combate hipertensiunea. De asemenea, un studiu clinic recent a constatat că persoanele care au adoptat acest regim și-au redus cu 60% riscul de a dezvolta diabet de tip II.