de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Felul în care oamenii de azi își găsesc parteneri a evoluat uimitor, dar unele lucruri rămân, totuși, la fel cum au fost încă din timpuri străvechi. Unul dintre aceste repere fixe este celebra primă impresie.
Afectează rezultatele romantice ulterioare
O cercetare de dată recentă relevă faptul că cea dintâi percepție este definitorie pentru tipul de persoană care va fi aleasă ca partener de cuplu. Experții de la Universitatea din California-Davis au pus în evidență că prima impresie influențează foarte mult „mișcările” ulterioare ale persoanei care își caută sufletul-pereche, explicând modul în care cele dintâi percepții de la o întâlnire afectează rezultatele romantice ulterioare. Cercetătorii au căutat modele de dorință inițială înregistrate în timpul întâlnirilor și apoi au determinat în ce măsură acești factori au prezis dacă oamenii au continuat o relație cu potențialii parteneri pe care i-au întâlnit.
Popularitate, compatibilitate, selectivitate
Autorii studiului au analizat chestionarele completate de sute de persoane care obișnuiesc să iasă la întâlniri. Tuturor li s-a cerut să-și evalueze interesul romantic față de potențialii parteneri pe care tocmai i-au întâlnit - în total, peste 6.600 de întâlniri, inclusiv de tipul rapid. Sondajele au evaluat dacă participanții au ajuns să se întâlnească cu oricare dintre persoanele pe care le-au cunoscut în timpul experimentului și dacă sau cum sentimentele lor romantice s-au schimbat în timp. Factorii majori ai unor prime impresii de succes s-au dovedit a fi trei: popularitatea, compatibilitatea și selectivitatea. Studiul a indicat faptul că participanții la experiment manifestau o probabilitate mare să continue o relație romantică cu cei pe care i-au perceput de la început ca foarte compatibili cu ei înșiși, populari (plăcuți și de alte persoane) și mai extravaganți din punct de vedere romantic.
„Am fost uimiți să constatăm că o primă impresie bună nu este doar un concurs de popularitate, ci implică și compatibilitatea, chiar și atunci când oamenii abia încep să se cunoască. Cu alte cuvinte, deși ajută să fii popular când vine vorba despre o a doua întâlnire, a avea o legătură unică cu un potențial partener s-a dovedit a fi la fel de important“ (Alexander Baxter, Universitatea din California-Davis)
Secretele succesului din start
Prima întâlnire este încărcată de emoții - în timp ce anxietatea este dăunătoare, și relaxarea exagerată poate avea efecte negative. Pentru ca prima percepție să fie una pozitivă, specialiștii recomandă o stare de bine în limite pe cât posibil normale, glume decente, supravegherea cuvintelor și a mărturisirilor. De asemenea, este indicat să fie comandate din meniu feluri simple, nu foarte costisitoare, iar la încheierea serii, gesturile de atingere fizică prin care să se subînțeleagă că intenționați o a doua întâlnire să fie discre- te, dar peceptibile, și în zone ale corpului neutre - de regulă umăr sau braț.