de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
În lipsa siguranței emoționale, o persoană se poate simți nesigură, izolată și poate experimenta resentimente în relația de cuplu. Pentru a evita toate acestea, specialiștii recomandă aplicarea câtorva reguli simple, de fiecare zi, care să mențină cuplul solid și unit.
A înțelege, a comunica, a susține nevoile celuilalt
Psihiatrul indian Swati Mittal relevă faptul că, în orice relație de cuplu, o persoană are nevoie de comunicare bună și de stare generală de bine. Acestea se construiesc doar pe un fond de siguranță emoțională, care generează confort, înțelegere reciprocă și exprimare liberă a tuturor sentimentelor, fără teama de a fi judecat. Prioritizarea siguranței emoționale într-o relație necesită dorința de a asculta, de a înțelege și de a susține emoțiile și nevoile partenerului, ceea ce duce la o conexiune mai profundă.
Ascultare activă
Într-o relație, siguranța emoțională este caracterizată de mai multe elemente-cheie. Acestea includ comunicarea deschisă și onestă, empatia, evaluarea sentimentelor din perspectiva celuilalt, sprijinul necondiționat, respectul reciproc pentru limitele, convingerile și valorile partenerului de cuplu. Când aceste elemente sunt prezente, punctează expertul indian, cei doi se simt în siguranță în relație și trec cu succes prin provocări împreună, cu un sentiment de încredere. Prima regulă a succesului în crearea siguranței emoționale este ascultarea activă, mai precis atenția deplină acordată cuvintelor pe care le exprimă persoana iubită.
Expunerea vulnerabilităților
Siguranța emoțională în cuplu are nevoie și de minte deschisă. Partenerii care edifică o relație solidă nu judecă și nu critică emoțiile sau opiniile celuilalt, deoarece asta înrăutățește întotdeauna situația. Mai departe, experții recomandă expunerea vulnerabilităților, astfel încât partenerul să simtă că persoana iubită se lasă cunoscută în profunzime. De asemenea, este necesară respectarea limitelor celuilalt, a felului său de a fi, care poate implica retrageri sau segmente de intimitate. În același timp, a-i spune persoanei iubite că este importantă și că părerea sa contează este un alt mijloc eficient de a menține siguranța emoțională în cuplu.
Comunicarea deschisă, sinceră, empatia, sprijinul şi respectul reciproc sunt baza siguranţei emoţionale în cuplu
Gesturile de afecțiune manifestate regulat, de la atingeri la zâmbete calde și mici amabilități, complimente sau atenții, sunt de natură să consolideze siguranța emoțională a partenerilor de cuplu